Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!

Последни новини игри рисунки музика филми приказки моите прятели празници уроци impressum

Екшън

Екшънът е филмов жанр, в който герой или повече герои са въвлечени в серия от предизвикателства, които изискват физически подвизи, много битки и безумни преследвания. Историята и развитието на героите обикновено преминават през експлозии, уличен бой, убийства с голи ръце и автомобилни преследвания. Драматургията на екшън-жанра е основана на зрелищно инсценирани побоища, насилие, престрелки и преследвания.

"Екшън" като жанр започва да се развива през 1970 г. Той е свързан с жанровете трилър, уестърн и приключенски филм и понякога може да има елементи на шпионска фантастика и шпионаж.

Екшън филмите се продуцират за най-примитивната част от населението - прекариата, затова в повечето случаи са еднопластови, героите се делят на добри и лоши. Типично за холивудските екшъни, както и за финансираните от САЩ филми от други държави, е добрите да са американците, а лошите - руснаците.

Екшъните завършват с традиционното клише в американското кино - финален, зрелищен бой, така наречения Showdown, при който доброто побеждава злото.


Поджанр в екшън-киното е екшън за руската мафия


Още по темата:

Жанрове в Киното

Рецензии за филми
loading...
Влияние на киното върху човешката психика

Българското кино

Филм/Видео/Аудио енциклопедия

www.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu Spiderwww.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu
© 2006-2019 www.aliceswonderland.eu
Всички права запазени


eXTReMe Tracker