Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!

Последни новини игри рисунки музика филми приказки моите прятели празници уроци impressum

Осиновяване

Сиропиталище в Ню-Йорк
loading...
Осиновяването е правен акт, чрез който между две лица се създава роднинска връзка родител–дете. Осиновяването е юридическият път, по който тези две лица се свързват както по произход. Тази първична връзка се разклонява в родствени връзки, чийто обем зависи от вида осиновяване - пълно или частично.

Осиновяването не е нито договор, нито търговска сделка, както например брака; това е специфичен правен способ за създаване на отношения, идентични по последиците от кръвни отношения. В българското право акта се урежда чрез Семейния кодекс. Осиновяването едновременно осигурява родителска грижа и семейна среда за отглеждане на детето и удовлетворява естествения стремеж на човека към създаване на поколение.

Copyright:www.aliceswonderland.eu


В практиката осиновяването не рядко има съвсем друго предназначение, далеч от хуманност, алтруизъм и желание за семейство.

Жени, омъжени по сметка, които не могат да забременеят, осиновяват дете, за да ангажират съпруга си. И в случай че се разведат, не рядко загубват интерес към детето.

Преди на Запад да легализират хомосексуалните бракове, беше разпространена практика хомосексуалисти да осиновяват партньора си, с цел да ги наследи.

В други случаи осиновяването преследва политически цели: Philipp Rösler в Германия, Angelina Jolie в САЩ, Steve Jobs, Хачо Бояджиев и др. Аржентинският "Процес на Национална Реорганизация" от 1976 до 1983 провежда масови убийства над около 30.000 ляво настроени аржентински граждани, отвличане на новородени деца от критично настроени към управлението майки, които деца биват отдавани за осиновяване на верни на режима семейства.

В Норвегия наричали презрително децата от нацисти и норвежки жени - "Tyskertøs" (tyskerjente = немска курва. И след края на Втората световна война някои от тях били принудително осиновявани.

Не на последно място осиновяването може да бъде просто бизнес: Всички помнят, как с рухването на комунизма в Източна Европа, първата "помощ" от Западните страни начело със САЩ, беше да осиновяват безпризорни деца с вродени аномалии, за донори на органи.

През 2004 г. след силно земетресение и последвало цунами в Индонезия, западни туристи, както и американски военни се пуснаха да помагат. САЩ предложи да осинови останалите без родители деца, но Индонезия отказа. По данни на UNICEF 35000 деца остават сираци и няколко стотин от тях стават жертва на търговци на хора, които снабдяват клиниките по трансплантация на органи.

В 2008 г. Киргизстан въвежда забрана за осиновяване на деца от чужденци, поради зачестилите случаи на чужденци, които осиновяват децата за донори на органи. САЩ протестират срещу тази забрана.

През 2012 г. Русия въвежда «Закона Димы Яковлева» - забрана за осиновяване на руски деца от американци, след многобройни случаи на американски съдисти, които пребиват децата до смърт, изнасилват ги, след което американските съдилища ги осъждат символично или условно на няколко месеца: Седем годишният Иван Скоробогатов, три годишната Дарья Макналти, Ксения Антонова, Артем Савельев, Максим Бабаев, Даниил Кричун. В някои случаи американските осиновители след известно време се отказват от децата и те биват изпратени в сиропиталище в САЩ, изолирани от обществото.


Още по темата:

Лъв: стъпки към дома

www.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu Spiderwww.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu
© 2006-2019 www.aliceswonderland.eu
All rights reserved


eXTReMe Tracker