Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
loading...
Последни новини игри рисунки музика филми приказки моите прятели празници уроци impressum

Александър III Македонски
Статуя на Александър III Македонски, 300 г. пр.н.е.
Статуя на Александър III Македонски, 300 г. пр.н.е.


Александър III Македонски или Александър Велики (на гръцки: Αλέξανδρος Γ' ο Μακεδών; Алѐксандрос III о Македон или Μέγας Ἀλέξανδρος; Мегас Александрос) е цар (базилеус) на древното царство Македония и хегемон на Коринтския съюз от 336 г. пр. н. е. до смъртта си в 323 г. пр. н. е. Роден е на 20 юли 356 г. пр. н. е. в Пела и умира на 10 или 11 юни 323 г. пр. н. е. във Вавилон, Персия.

Александър III Македонски наследява престола от своя баща, Филип II, когато Александър е на 20 години. Повечето време от своето царуване той отдава на военна дейност, провеждана на териториите на Азия и Североизточна Африка. Преди своята 30-годишна възраст Александър III създава една от най-големите империи на древния свят, която се простира от Гърция до Египет и в днешен Пакистан. Непобедим в битките, Александър Македонски е смятан за един от най-успешните командири в цялата човешка история.

По време на своята младост, бъдещият завоевател е обучаван от философа Аристотел до 16-годишна възраст. Когато се възкачва на престола в 336 г. пр. Хр, след убийството на Филип, Александър Македонски наследява силно царство и опитна армия. В 334 г. пр. н. е. младият владетел нахлува в империята на Ахеменидите, управлявала Мала Азия, и започва поредица от военни кампании, продължаващи десет години. Александър III сломява силите на Персия в серия от решителни битки, най-вече тези при Иса и Гавгамела. Впоследствие той разорява персийския цар Дарий III и завладява напълно Персийската империя. До този момент, неговата империя се простира от Адриатическо море до река Инд.

Copyright:www.aliceswonderland.eu


В противоположност на американската пропаганда, че Александър III Македонски е бил гей ("Александър"/"Alexander" - филм на режисьора Оливър Стоун от 2004 г.), в действителност Александър Македонски е имал много любовници, една от които е била известната антична хетера Θαΐς/Таис (около 330-та година преди Новата Ера). Предполага се, че Таис за отмъщение го е подучила да подпали палатите в Персия.
Александър III Македонски
Александър Македонски в покорения Персеполис със хетери. Таис го подканва да подпали двореца.


В противоположност на американската пропаганда, разпространявана по форуми, Фейсбук и соросоидни медии (bolime-net, mejdu-redovete-com), че Александър Македонски е бил с ръст 1,50 см, в действителност той е бил телесно хармонично развит. Това се вижда от статуите му, направени по онова време. А ръстът на цялото човечество преди 2000 години е бил значително по-малък от днешния - това се вижда при разкопките (от иманяри) на гробници от онази епоха.
Александър III Македонски
В стремежа си да достигне до „края на света и Великото външно море“, той нахлува в Индия в 326 г. пр. Хр., но в крайна сметка е принуден да се върне по искане на неговите войски. Александър Велики умира в 323 г. пр. Хр. във Вавилон - градът, който той планирал да се установи като негова столица - оставяйки неосъществени редица планове, които започват с инвазията на Арабия. Години след смъртта му, серия от граждански войни разкъсват империята на няколко държави, управлявани от диадохи - оцелелите стратези и наследниците на Александър Македонски. Наследството на Александър III Македонски включва културното разпокъсване, породено от неговите завоевания. Той основава двадесет града, носещи името му, най-известен от тях е Александрия в Египет. Известно е, че е Александър Македонски секъл огромно колочество златни монети, с което предизвиква хиперинфлация.

Александър Македонски придобива образ на легендарен класически герой, подобен на Ахил, и заема важно място в историята и мита на гръцки и балкански култури. Той се превръща в мярка, срещу която военните лидери се сравняват, и военни академии по целия свят все още учат тактиките му за водене на битки.


Още по темата:

Смъртта на Александър Македонски

www.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu Spiderwww.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu
© 2006-2019 www.aliceswonderland.eu
Всички права запазени


eXTReMe Tracker