Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!

Последни новини игри рисунки музика филми приказки моите прятели празници уроци impressum

Смъртта на Александър Македонски

На 10 или 11 юни 323 г. пр. н. е. Александър III Македонски умира в двореца на Навуходоносор II, във Вавилон на 32 години. Плутарх отделя голямо внимание на обстоятелствата около смъртта му, които са повторени от Ариан. Около 14 дни преди смъртта си, Александър празнувал със своя адмирал Неарх, и после, вместо да поспи, прекарал нощта и следващия ден пиейки с Мидий от Лариса. След това на 18 десий (месец по македонския календар) той развил висока температура. На 25 десий той вече не бил в състояние да говори. На 26 десий, повечето войници се притеснили за здравето му или мислели, че е вече мъртъв. Поискали да го видят, и генералите на Александър позволили. Войниците бавно минавали покрай него, докато Александър ги поздравявал с вдигната ръка, все още неспособен да говори. Два дни по-късно, на 28 десий (въпреки, че Аристобул казва, че е било 30-ти десий), Александър е мъртъв.
Александър III Македонски, мозайка, 100 г. пр.н.е.
Александър III Македонски, мозайка, 100 г. пр.н.е.

Диодор разказва, че Александър III Македонски е бил повален от болка след като е изпил голяма купа вино в чест на Херкулес и (малко мистериозно) умрял след известна агония което е също отбелязано като алтернатива при Арина, но Плутарх отрича това твърдение. След смъртта му започват спорове между пълководците и велможите, които продължават 7 дни, през което време тялото на Александър не е погребано. След това го балсамират и полагат в златен саркофаг. По пътя към Македония, траурният кортеж е пресрещнат и отклонен в посока Мемфис/Египет от Птолемей I. Години по-късно, тялото му е пренесено в Александрия.

Copyright:www.aliceswonderland.eu


Александър - Диодор, Плутарх, Ариан и Юстин изказват предположение, че Александър III Македонски е отровен. Плутарх отхвърля тази идея като измислица, но и Диодор и Ариан казват, че я отбелязват в интерес на пълнотата на историята. Въпреки всичко описанията посочват Антипатър, наскоро отстранен от позицията на македонски вицецар, и неговите противоречия с Олимпиада, като глава на предполагаемия заговор. Може би приемайки своето повикване във Вавилон като очакване на смъртна присъда, и виждайки съдбата на Парменион и Филота, Антипатър изпраща сина си Йол, който е виночерпец при Александър, да го отрови. Има дори предположение, че Аристотел участва в заговора. Обратно, най-силният аргумент срещу теорията с отравянето е факта, че минават 12 дни между започването на болестта му и неговата смърт. В древния свят толкова дългодействащи отрови вероятно не е имало.
loading...
Има и няколко болести, за които се предполага, че може да са причинили смъртта на Александър Велики; малария или коремен тиф. През 1998 статия в New England Journal of Medicine твърди, че неговата смърт е причинена от коремен тиф, усложнен от чревна перфорация и нарастваща парализа докато други по-скорошни анализи предполагат спондилит или менингит.

Сред другите болести, които могат да бъдат причина са остър панкреатит или Западнонилска треска. В произведението „Успоредни животописи“ за Александър Македонски Плутарх пише: „... когато Александър наближи стените на града, видя няколко гарвана, които се биеха настървено и няколко паднаха в нозете му...“

Според изследователите сцената в този текст остава дълго време незабелязана и неразгадана. Тя обаче странно напомня на многобройните смъртни случаи при птици, наблюдавани през 1999 г. в зоопарка в Бронкс. В тази година заболяването за пръв път се появява в Северна Америка като е наблюдавана масова смъртност сред враните и много други видове птици. Птиците буквално падат мъртви от небето. Районът на Месопотамия днес е стационарен по отношение на заболяването западнонилска треска.

Теориите за естествени причини за смъртта на Александър подчертават, че здравето му може да не е било добро след няколкото ранявания (вкл. едно в Индия, което едва не му коства живота). В древността царете по време на война са участвали в сраженията, за разлика от днешно време, когато хората се избиват в Цветни революции и граждански войни, а подпалвачите на тези войни - лихварите се крият по Gated community.

www.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu Spiderwww.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu
© 2006-2019 www.aliceswonderland.eu
Всички права запазени


eXTReMe Tracker