Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
6-ти септември
Последни новини игри рисунки музика филми приказки моите прятели празници уроци impressum

Съединението на България


През 19-ти век се наблюдава тенденция в Европа, за обединение на страните, териториите и народите, по лингвистическа, етническа и културна близост, които по геостратегически съображения на Великите Сили (най-вече Великобритания), са били разделени.

Санстефанският мирен договор между Русия и Османската империя, слага край на Руско-турската освободителна война от 1877-1878 г. и урежда етническите граници на българската държава, след близо пет века Османско робство. Но решенията на Санстефанския мирен договор не се харесват на Западноевропейските Велики сили.
Босненската криза
По покана на Бисмарк, на 13 Юни 1878 се състои Берлинския Конгрес. Бисмарк изисква от страните по конфликта предварително да се споразумеят, след което разрязва "Балканската Торта" по следния начин:
Сърбия, Черна Гора и Румъния получават пълната си независимост. Румъния отстъпва на Русия - Бесарабия, а се компенсира със Северна Добруджа, за сметка на България. Гърция разширява границите си на север, за сметка на България.

Западна Европа с Берлинския договор налага корекции, планирани по-рано в таен договор между Германия, Франция, Англия и Австроунгария, с цел да се предотврати голяма славянска държава на Балканите.

Според условията на Берлинския мирен договор от 13 юли 1878 година, който обезсилва и заменя Санстефанския мирен договор, границите на България не са съобразени с териториите заселени с етнически българи, а единствено с геостратегическите интереси на западноевропейците. България е разделена на три части: Княжество България, провинция Източна Румелия - васал. на Турция, с население 1 млн. души и територия 33 000 кв. км. и Македония, като последната остава в пределите на Османската Империя. По-късно турското господство в Македония, мотивира началото на Първата Балканска Война от 1912 година.

На 6-ти септември 1885 се осъществява Съединението на България, под ръководството на БЪЛГАРСКИЯТ ТАЕН ЦЕНТРАЛЕН РЕВОЛЮЦИОНЕН КОМИТЕТ (БТЦРК), подкрепен от българския княз Александър I Батемберг. Съединението на България се осъществява по относително мирен път. Загубите на българската армия възлизат на 700 души.

„[…] Ich riskiere meinen Thron und mein Leben,
doch was soll ich machen? Ich liebe Bulgarien!“.


„[…] Аз рискувам моя трон и живота си,
но какво да правя? Аз обичам България!“.

княз Александър I

Действията на княза са в противоречие с Берлинския Мирен Договор, което предизвиква възмущение у европейските "доброжелатели" и впоследствие коства княжеската му корона.

България концентрира войските си на турската граница, в очакване на нападение от Турция, като реакция на Съединението на България. След като Турция не реагирала, Австро-Унгария поръчала на своя васал - сръбския крал Милан Обренович, да обяви война на България на 13.11.1885 - Сръбско-Българска посредничаска война.
loading...
Русия обидена, че българите не попитали за благословията ѝ, оттегля войските си от България, но руското общество интерпретира позитивно събитията: Аксаков пише в "Русь": "Треснул Берлинский трактат! Ломится!..." "Целият славянски свят се радва и заедно с него - приятелите на човечеството" - пише "Новое время". Западно-европейската общественност в лицето на Виктор Юго, Чарлз Дарвин, Оскар Уайлд, Джузепе Гарибалди и др., също оценява положително действията на българите.

Copyright:www.aliceswonderland.eu


Княз Александър Батемберг остава в историята на България като царя-обединител.

www.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu Spiderwww.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu
© 2006-2019 www.aliceswonderland.eu
All rights reserved


















eXTReMe Tracker