Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
Робовладелство в САЩ
Последни новини игри рисунки музика филми приказки моите прятели празници уроци impressum

Империализъм

От средата на XIX век, колониализмът мутира в империализъм. Характерно за империализма е конкуриращите колониални държави да манипулират политически, икономически и културно, контролираните, но не заселени от тях държави.

Колонизацията на Америка се осъществява посредством изселване от родните места и избиване на коренното население на Америка - индианците. На 3 август 1492 Христофор Колумб отплува от град Palos de la Frontera на три кораба: "Niña", "Pinta" и "Santa María". След 70 дни мореплаване, Христофор Колумб достига няколко острова на новия, неизвестен континет.

На 12 октомври 1492 Христофор Колумб с 90 членния си екипаж се установява на един от Бахамските острови. В личния си дневник Христофор Колумб записва първите си впечатления от местното индианско население:

"Тези хора не изпитват никакви нужди.
Те се грижат за своите растения, те са
майстори на риболова, плуването, кануто.
Те строят привлекателни жилища и ги
поддържат чисти. Естетически те се
изобразяват в дървото. Имат много
свободно време, да играят с топка, да
танцуват и музицират. Те живеят в мир
и дружба. Тези хора ходят както майка
ги е родила и са добродушни. Тях може
да ги направим сободни и да ги въведем
в нашата Свята Вяра. От тях може да
направим прекрасни слуги."

(източник Антон Баумгартен)

По-късно Христофор Колумб многократно описва в бордовите дневници, дружелюбните, мирни и щастливи жители. Два дни след първия контакт с индианците, на 14.10.1492 Колумб пише:

"50 войника са достатъчни, да ги покорят
всичките и да ги заставят да правят това,
което ние искаме. Местните жители ни
разрешават да ходим, където си пожелаем
и ни дават всичко, което им поискаме."На 15.03.1493 год. Христофор Колумб се връща в Испания, а на 25.09.1493 отплува отново за Америка, с 1500 души въоръжени с аркебузи и бойни кучета - английски дог (Mastiff) и грейхаунд (Greyhound), обучени да нападат хора, с което западно-европейците започват епохата на цивилизиране на варвари.

Следват множество частни експедиции на испанци за търсене на злато, със съпътстващи масови кланета на индианци. Понякога испанците се обзалагали кой ще успее само с един удар да разсече индианците от горе до долу. За един убит испанец, убивали по 100 индианци.

В едно съхранено писмо на испанец от онази епоха пише:

"...когато се върнах от Картахен, срещнах португалеца
Рохе Мартин. На стената в дома му висяха части от
разкъсани индианци, за хранене на неговите кучета,
като че ли бяха дивеч..."


Колумб издал закон, според който всички индианци на възраст над 14 години, се задължавали на всяко тримесечие да плащат на испанците злато, а в районите в които нямало злато, плащали по 25 фунта памук, аналогично на джизие в Османската Империя. При заплащане на "данъка" индианците получавали "квитанция" във формата на меден жетон с датата на последното плащане.

Жетона давал право на продължаване на живота с още три месеца. В случай че датата на жетона била просрочена, на индианеца му откъсвали двете ръце и ги окачали на врата му.

Изпълняване изискването на закона било нереално, доколкото индианците е трябвало да престанат да обработват своите земи, да престанат да ходят на лов и да се концентрират единствено в добива на злато. Както на днешно време за заплащане сметките за електричество и отопление на западните инвеститори, българите трябва да престанат да ядат или да теглят потребителски кредит.

Започнал глад, отслабени и деморализирани, индианците се превръщали в лесна плячка на инфекции, донесени от европейците.

В някои случаи европейците изкупували от индианците злато срещу стъклени перли, както пчеларите взимат на пчелите меда, а им дават захарен сироп. Въпреки това доходите от златодобива и продажбата на индианци в робство, им се виждали на испанците недостатъчни и в 1498 година влезнал в сила нов закон, за принудителен труд на индианците, в полза на испанците.

Copyright:www.aliceswonderland.eu


След откриването на Америка, за европейците Африка е представлявала интерес, само като източник на роби. Африканските роби, откъснати от родните си места, не познаващи местния език, се оказали по-рентабилни от индианците, които европейците подлагали на геноцид.

За целта европейците примамвали африканците на своите кораби с лъскави занаятчийски стоки, след което ги оковавали във вериги и откарвали в Америка. В други случаи европейците купували поробени хора от арабите.
loading...
Точната цифра на отвлечените африканци за роби през епохата на Великите географски открития, както точната цифра на жертвите от тайните затвори на ЦРУ, не се знае. Според антрополога Tidiane N’Diaye, европейските колонизатори пардон цивилизатори импортират в Америка 17.000.000 африканци в робство.

www.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu Spiderwww.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu
© 2006-2019 www.aliceswonderland.eu
All rights reserved


eXTReMe Tracker