Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!

Последни новини игри рисунки музика филми приказки моите прятели празници уроци impressum

Blowback (intelligence)

Бумеранг-ефект или с твоите камъни - по твоята глава

Blowback (от английски "откат") е термин от жаргона на тайните служби, който означава нежелан ефект, вследствие неофициални външно-политически действия или тайни операции, които впоследствие оказват негативно влияние върху държавата извършител.

Терминът придобива популярност след излизане на книгата "Blowback: The Costs and Consequences of American Empire" (Разпадането на империята) на американския политолог и бивш съветник на ЦРУ - Chalmers Johnson.

Последствията могат да бъдат неизгодно развитие във външната политика или даже терористични акции.

За първи път терминът се употребява през 1953 год., когато САЩ провеждат в Иран Operation Ajax, при която ЦРУ сваля избрания от иранския народ премиер Mohammad Mosaddegh (مُحَمَد مُصَدِق). Зачестява през 1980-те, с Рейгановата Доктрина (Reagan Doctrine).

Един от най-известните примери за Blowback-ефект е обучението на Осама бин Ладен чрез CIA, на когото САЩ възлага да организира Ал-Каида във войната в Афганистан. Смята се, че Осама бин Ладен е организирал и Атентатите от 11 септември 2001 г., от които американската общественост е изненадана, защото не знае за съвместната работа на правителството на САЩ с Осама бин Ладен.

Толерирането от страна на САЩ на репресии от страна на режима на Мохамед Реза Пахлави в Иран, води по-късно до антиамериканизъм. След революцията през 1979, при която шаха е свален, САЩ биват сочени с пръст като "Голямата Сатана", което продължава и до ден днешен и създава геостратегически проблем за САЩ.

Бостонският терорист от 2013 Джохар Царнаев отдавна е бил известен на FBI и е получавал стипендия в САЩ.

В човешката история Blowback е известно още в средновековието - деструктивното влияние на еничарите в Османската Империя.

"Nam tua res agitur, paries cum proximus ardet."
Quinto Orazio Flacco - Epistulae 1,18,84

"Ако стената на съседа ти гори, ти самият си в опасност."
Хораций (Quintus Horatius Flaccus; 65–8 г. пр.н.е.)


Още по темата:

Филм "Империя на доброто"

Война срещу терора
loading...
Тайните затвори на ЦРУ

Европейски проект ИНДЕКТ

www.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu Spiderwww.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu
© 2006-2019 www.aliceswonderland.eu
Всички права запазени


eXTReMe Tracker