Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
Homo homini lupus est
Последни новини игри рисунки музика филми приказки моите прятели празници уроци impressum

"Die Geschichte aller bisherigen Gesellschaft
ist die Geschichte von Klassenkämpfen."

- Karl Marx, Friedrich Engels,
Manifest der Kommunistischen Partei,
I. MEW 4, S. 462, 1848

"Историята на всички досегашни общества
е история на класови борби."

Комунистически манифест

Класова борба

Класова борба се нарича икономическата, политическата и идеологическата борба, между класите в човешкото общество, в което отношенията между класите са антагонистични. В широкия смисъл класова борба е и половият отбор.

Диференциране на обществото на класи присъства в политологията още преди Карл Маркс. Френският историк Франсоа Гизо (1787-1874) в своя труд "Du gouvernement de la France depuis la Restauration. Des conspirations et de la justice politique" (1820) интерпретира историята на Франция, като история на два народа: Единият народ е победител - аристократите , а другият народ е победеният - трудовите хора или третото съсловие. Според Гизо мир между класите е невъзможен.

През 19-ти век теорията за класовата борба се поддържа от френския историк Augustin Thierry, както и немския философ Фридрих Ницше.

В учението на Карл Маркс, класовата борба заема централно място. Един от основните продукти на класовата борба, според Маркс, е държавата, която е машина за потискане на една класа, от друга класа.

Според Карл Маркс античната държава е диктатура на робовладелците над робите;
средновековието е диктатура на феодалите над крепостните селяни;
капитализмът е диктатура на буржоазията над работническата класа.
А в резултат на социалистическа революция, трябва да възникне държава, в която да има диктатура на пролетариата , която да потуши съпротивата на буржоазията.

В растителния и животинския свят, класовата борба е паразитизмът. Паразитът не може да оцелее самостоятелно, без наличието на гостоприемник, а за гостоприемниците, паразитите носят само вреда.

Привилегированата класа в човешкото общество не произвежда блага, а е собственик на благата, произвеждани от класата на онеправданите. Нещо повече: Привилегированата класа ограничава и дозира достъпа до благата за тези, които ги произвеждат.

Copyright:www.aliceswonderland.eu


Както паразитите се специализират в слабите места на гостоприемниците, с цел да манипулират поведението им, така и в човешкото общество привилегированата класа изучава и култивира слабите места на класата на трудещите се.

Техническият прогрес е едно постоянно усъвършенстване методите на манипулиране, с цел оптимално експлоатиране на класата на произвеждащите блага.

Класовата борба съществува в две форми: Класова борба от долу и класова борба от горе.

Класова борба от горе

Класовата борба от горе е в известен смисъл неофеодализъм. Хора, които притежават голям капитал, респективно са много богати, се противопоставят на всяка промяна в законодателството в полза на безимуществените, тъй като се чувстват застрашени, по отношение на собствеността си. Тези хора организират и финансират протестите в България #ДАНСwithme.


Филми, тематизиращи класовата борба:

"Елизиум" 2013, Режисьор: Нийл Бломкамп

Игрите на глада / The Hunger Games


Още по темата:
loading...
Основни класи

Класовата борба в половите отношения

Безкласово общество

www.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu Spiderwww.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu
© 2006-2019 www.aliceswonderland.eu
All rights reserved


eXTReMe Tracker