Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
Подземна военна база за подводници в Крим
Подземна военна база за подводници в Крим
Последни новини игри рисунки музика филми приказки моите прятели празници уроци impressum

Вероятни стълкновения по време на Студената война

Американската атомна подводница "USS Scorpion" (SSN-589) през 1968 година потъва заедно с 99 души екипаж. Стандартната версия за потъването гласи, че торпедо на борда се е взривило от самосебе си - така наречения hot run.

United States Navy отрича вражеско нападение, като причина за потъването на подводницата и смъртта на 99 души на борда. "Scorpion" е участвала в тайни операции, които до ден днешен са засекретени. Няколко дни преди потъването ѝ, "Scorpion" е била изпратена да наблюдава придвижване на военноморската флота на СССР . Предполага се, че съветски хеликоптер отпърво е примамил подводницата със сонар-сигнал, след което я е торпедирал.

Като вероятна причина СССР да атакува американската подводница, се предполага потъването на съветската подводна лодка "К-129" в Тихия океан, два месеца преди потъването на "Scorpion". По онова време правителството на СССР изказва мнение, че "К-129" с 96 души екипаж, е потопена от United States Navy, с което потопяването на "Scorpion" би могло да се тълкува като акт на отмъщение, от страна на СССР .

Според изказвания на руски военноморски офицери през 1990-те, имало е договореност между СССР и САЩ, да не се разследват двата случая на потъналите подводници. Точното място на корабокрушението на подводницата, се пази в тайна от САЩ. Според официални източници, "Scorpion" е потънала в Саргасово море.

През 2013 год. излиза по екраните американски индипендънт филм "Phantom", режисьр Todd Robinson. Според авторите, филмът бил основан на действителен случай - потопяването на съветската подводница "К-129". Филмът интерпретира екипажа на "К-129" съставен от агенти на КГБ, които опитват да инсценират ядрено нападение върху САЩ от Китай, с което да провокират ядрена война между САЩ и Китай. А капитанът на "К-129" се противопоставя на плановете на КГБ, като твърди че бил посещавал САЩ и му било направило впечатление, че mericans много ценели човешкия живот и никога не биха започнали война срещу СССР , дори да притежаваха военно превъзходство.

Copyright:www.aliceswonderland.eu


Действителният случай, на който е основан филма, е потъването на руска подводница по време на Студената война. А художествена измислица е цялото съдържание на филма, с което той се нарежда в категорията пропагандни филми.Още по темата:

Операция на ЦРУ за за десант на Куба - "Bay of Pigs Invasion"

Overkill

Ядрени опити

Жертви на Студената Война

"Надпревара във въоръжаването"


WWW . A l i c e ` s W o n d e r l a n d . EU

© 2006-2019 www.aliceswonderland.eu
Всички права запазени


eXTReMe Tracker