Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
Collateral Murder
"Collateral Murder"
Последни новини игри рисунки музика филми приказки моите прятели празници уроци impressum

Колатерална щета

Военният термин колатерални щети (от английски collateral damage) означава пораженията, които се нанасят на обектите, които са в близост до целта. Официално неумишлени щети всякакъв род, които са последствие от неточно насочване на оръжие или използване на прекалено мощно оръжие, при не-цивилни акции. Целенасочени поражения, в противоположност на придружаващите поражения, се причисляват към военните цели.

Колатерални щети са например радиоактивното замърсяване от войната в Югославия през 1999 г., войната в Ирак, Афганистан, вследствие употребата от merican, на муниции с обеднен уран. DU-мунициите (depleted uranium) съдържащи обеднен уранов изотоп 238U имат по-голяма разрушителна мощ и се използват срещу танкове и бронирани коли. А последствията от радиоактивното заразяване за населението - чести заболявания от рак, мутации, са "само" колатерални щети.

Често под колатерални щети, се прикриват военни престъпления. Баташкото клане например, през погледа на Османската Империя е колатерална щета, в усилията да се защити териториалната цялост на Османската Империя.

В широкия смъсъл колатерални щети са например изхвърлените в океана африканци от роботърговските кораби, поради намаляване на продоволствията по време на пътуването.

Колатерални щети са известните от недалечното минало Radium Girls, заболели в името на процъфтяване на индустрията.

Copyright:www.aliceswonderland.eu


Колатерални щети от прехода към демокрация в България са онези 85.94% от населението, които се издържат с по-малко от 560 лв. на месец, както и 40% от децата в България, които според Caritas през 2012 година страдат от хронично недохранване.
loading...
Но онези 43% от българските деветокласници, които са функционално неграмотни - по думите на детския психолог Иван Игов "тези хора могат да четат и пишат, но не са в състояние да разберат чертежи, карти, диаграми, таблици", тези 43% от подрастващите по-скоро не са колатерални щети от "прехода", а следствие от целенасочено провеждана от съюзниците дисгеника.

"Political language is designed to make lies
sound truthful and murder respectable, and to
give an appearance of solidity to pure wind."

George Orwell

"Езикът на политиците цели лъжата да
пробута за истина и убийството за
достойнство и на празните приказки да
придаде смисъл."

Джордж Оруел

Антоним на колатерална щета е колатерална полза. Пример за колатерална полза, са военни операции, които биват аргументирани като хуманитарна помощ, индиректно целят военно преимущество и заграбване на чужди ресурси. Един от примерите за колатерална полза - военната интервенция на Франция в Мали започнала на 11.01.2013. Аргументирана официално като защита на местното население от ислямисти, в действителност защита на атомните лобисти във Франция.

Официалното предназначение на GSM-телефоните е да служат за комуникация между хората. Колатералната полза за едни и щета за други, е GSM-телефоните да насочват американските безпилотни самолети за избиване на заподозряни в тероризъм.

Първичното предназначение на бордовия компютър на колите е да улесни управлението им, колатерална полза/щета е американците да хакват бордовия компютър на колите и да предизвикват катастрофи.

www.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu Spiderwww.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu
© 2006-2019 www.aliceswonderland.eu
All rights reserved


eXTReMe Tracker