Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
Съвет за икономическа взаимопомощ
Последни новини игри рисунки музика филми приказки моите прятели празници уроци impressum

Съвет за икономическа взаимопомощ

Съветът за икономическа взаимопомощ (съкратено СИВ, в други страни познат като Комекон, на английски: COMECON, Comecon, CMEA) е икономическа организация за разделение на труда, на принципа Quid pro quo на социалистическите страни, основана през 1949 г. и разрушена през 1991 г.

СИВ е създаден по подобие и за противовес на Европейската икономическа общност, но в много по-висока степен изграден на географски принцип, при равнопоставяне на отделните участници.

Европейската икономическа общност е основана на 25.03.1957 г. от 6 западноевропейски държави, които отказват да приемат източноевропейски членове.

Освен икономическите съюзи, антагонистите Изток-Запад създават през епохата на Студената война също военни съюзи: От първо Организация на Северноатлантическия договор - НАТО през 1949 г., а по-късно през 1955 г. и "Организация на Варшавския договор" на Източно-европейските страни.

В края на 1950-те няколко социалистически държави - Китайската Народна Република, Корейската Народно-Демократична Република, Монголия, Виетнам и Югославия, участват в сесиите на СИВ като наблюдатели. По-късно Монголия и Виетнам стават пълноправни членове на СИВ, но Китай престава да присъства на сесиите на организацията след 1961 г. Югославия договоря статут на асоцииран член в организацията със споразумение от 1964 г.
loading...
По линия на СИВ България изнася основно селскостопанска продукция за ГДР, СССР, както и за останалите страни от Източна Европа, а внася от СССР   нефт. По линия на Евросъюза   България изнася ниско платена работна ръка, както и печалбите от чуждестранните "инвеститори", а внася ГМО селскостопански продукти и хранителни заместители.

www.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu Spiderwww.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu
© 2006-2019 www.aliceswonderland.eu
All rights reserved


eXTReMe Tracker