Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
loading...
Последни новини игри рисунки музика филми приказки моите прятели празници уроци impressum

Престъпност

Понятието криминална престъпност произлиза от латински crimen и означава обвинение, вина, престъпление и се ориентира на юридическата дефиниция за престъпно деяние. Доколкото материалната страна на престъплението се измерва на индивидуалните отношения, криминалната престъпност като цяло е общ феномен за обществото - макрофеномен.

Държавата разполага с контролни механизми, за увеличаване количеството на излежаващи присъда, с цел да използва труда им безплатно/респективно по-евтино. В някои демократични държави (САЩ) част от затворите са приватизирани и като особено печеливши предприятия, техни акции се продават на борсата.

Според официални статистики, на първо място в света, по брой граждани излежаващи присъда в затвора, стои САЩ: 7,41 затворници на 1000 души население, т.е. почти 1 на 100.

България е на 67-мо място с 1,48 затворници на 1000 души население, наравно с Аржентина и Люксембург. Южната ѝ съседка Турция е с 0,97 затворници/1000 души население на 102 място, наравно с Германия. Сърбия и Гърция имат значително по-малко излежаващи присъда, Македония с 0,78/1000 е на 120 място, докато Румъния води класацията на Балканите с 1,73/1000 - 51-во място в света.

Страните с официално най-малко затворници са Индия, Индонезия, Исландия, Судан. А за страни като Сомалия, Ирак, Лаос, Либерия и пр. няма статистика.


Още по темата:

Правова държава

www.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu Spiderwww.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu
© 2006-2019 www.aliceswonderland.eu
All rights reserved


eXTReMe Tracker