Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!

Последни новини игри рисунки музика филми приказки моите прятели празници уроци impressum

Психологическа манипулация

Дефиниция за манипулация дава американският "съвременен социологически речник" от 1969 година:

"Манипулацията е вид управление, при което този който има власт,
влияе на поведението на другите, без да разкрива характера на
поведението, което очаква от тях."Манипулацията се осъществява от един елит, една прослойка или група от хора, обединени от общи интереси, които са в антагонистични отношения с интересите на останалата част от обществото.

Групата, която упражнява манипулациите, притежава привилегирован статус, който се стреми да съхрани и/или да разшири. Чрез привилегирования си статус, групата експлоатира останалата част от обществото.

Тази група на привилегировани може да бъде общност от държави, например Западните държави, отделна държава, прослойка или раса в една или повече държави, например апартейд, фашизъм, както и единия от двата пола - сексизъм и феминизъм.

Психологическата манипулация е вид влияние, което цели изопачаване на възприятието или ценностите на другите, чрез тайни, нечестни тактики. Такива методи често са експлоататорски, психически насилнически, нечестни и измамни.

Манипулацията е угнетяване на личността, в желанието ѝ да вярва в това, което се стреми да постигне - знания, жизнен опит, материални блага, любов. Угнетяване се постига чрез лъжа, в която хората искат да повярват.

Манипулиране поведението на другите не е откритие на човека. В процеса на еволюция на организмите не Земята, паразитите са развили способността, да манипулират поведението на техните гостоприемници.

В съвременната политология понятието манипулация заменя използвания в миналото термин - макиавелизъм.


Още по темата:

Психологическа манипулация

Методи на манипулация
loading...
Последствия от манипулация

Фактори, от които зависи успехът на психологическата манипулация

Манипулация на общественото мнение

Режими, които си служат с манипулиране на общественото мнение

Психологическа война

www.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu Spiderwww.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu
© 2006-2019 www.aliceswonderland.eu
All rights reserved


eXTReMe Tracker