Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
Деиндустриализация
Последни новини игри рисунки музика филми приказки моите прятели празници уроци impressum

Деиндустриализация
Деиндустриализация в САЩ: Мичиган - централна жп-гара
Деиндустриализация в САЩ при управлението на космополити: Мичиган - централна жп-гара.


loading...
Деиндустриализация е процес, при който произвеждащата индустрия губи значението си за икономиката. Причини за това са структурно разместване между индустриалния сектор и сектора на услугите.

Деинустриализация би могла да се провокира чрез стратегия на предприятието:
1. Outsourcing - разпределяне на части от производствения процес извън пределите на основния производител, характерно за постфордизма.
2. Layoff - редуциране на предприятието, с цел намаляване на работниците в него, при запазване на почти същия капацитет производство.

План за деиндустриализация на Германия, предлага САЩ след края на Втората световна война - "План Моргентау". През август 1944 американският министър на финансите Henry Morgenthau изготвя план за преобразуване на Германия в аграрна страна, след предстоящата победа във Втората световна война.

Целта на плана била, дългосрочно да се предотврати Германия пак да започне нападателни войни. Замисляло се е следвоенна Германия да бъде превърната в селскостопанска държава и колкото и да са трудолюбиви немците, да останат завинаги бедни.

Освен превръщането на Германия в аграрна страна, "Morgenthau-Plan" предвиждал разделяне на Германия на три части - аналогично на разделянето на България на три части от Берлинския Конгрес 1878 г. На "Плана Моргентау" Сталин не се съгласил, защото е разчитал на репарации и контрибуции (Kriegreparationen), които победена Германия ще заплаща на СССР. "Планът Моргентау" е публикуван на 21.09.1944, но не влиза в действие.
Постапокалиптичен пейзаж в Детройт, вследствие глобализма
Постапокалиптичен пейзаж в Детройт, вследствие глобализма. Изоставен автомобилен завод Packard Automobile Factory.

Copyright:www.aliceswonderland.eu


Деиндустриялизацията не е откритие на 20-ти век. Още през епохата на Великите географски открития и колониализма, Великобритания забранява внос на стоки от Индия, защото са били по-качествени от тези, произведени в Англия. Политиката на потискане и саботиране на местното производство и занаятите в една държава, с цел изкупуване на суровините на безценица и след тяхното преработване, внасяне на готовите продукти на баснословни цени, е била позната още преди 500 години.

Неоколониализмът се тематизира във филма "Upside Down"/"Паралелни светове" от 2012 г., режисьор Juan Diego Solanas.


Още по темата:

Преход от планова към пазарна икономика

Жизнен стандарт

Индустриална революция

www.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu Spiderwww.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu
© 2006-2019 www.aliceswonderland.eu
All rights reserved


eXTReMe Tracker