Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
Събиране на кръвен данък
Последни новини игри рисунки музика филми приказки моите прятели празници уроци impressum

Кръвен данък (девширме)

Кръвен данък ‏دوشيرمه произлиза от думата دوشيرمك‎ , която означава събиране на цветен нектар от пчелите.

Devşirme е периодично, насилствено събиране в Османската империя на християнски момчета, които са били използвани в еничарския корпус или други държавни служби.

В края на 14-ти век, завоевателните войни на са били достатъчни като източник на военопленници и османите въвели кръвния данък - Devşirme (осм. دوشيرمه‎). На основа на кръвния данък, момчета от християнското население на възраст от 8 до 20 години (най-често 14 годишни), са били отвличани от родителите им, обрязвани и ислямизирани. В случай на съпротива от страна на родителите на децата, още на място са били екзекутирани от османите.

Според някои историци, родителите понякога са плащали подкуп, за да запазят децата си. Тази практика съществува и до ден днешен в Турция, мъжете които не искат да служат в армията и да избиват кюрди, да се откупуват с пари (около 10000 евро).

По сведения на францисканския монах Ф. Джорджиус от 1458 г., на всеки 5 г. султанът събирал младежи до 20-годишна възраст.

За легитимиране на Devşirme е бил приложен Sure 8, Vers 41 от Корана. В него се казва: "[...]Когато плячкосвате, 1/5 от плячката принадлежи на Аллах[...]" (превод на Корана от Paret). От там произлиза всеки пети военнопленник или всяко пето дете.

Copyright:www.aliceswonderland.eu


Шариатът ( شريعة ) отрича връзката между Корана и девширме, като тълкува писанието в Корана, като отнасящо се само по време на война и противоречащо на исляма през мирно време.

Утвърждаването на "чилика" като регулярно периодично вземане на деца, вероятно се отнася към първата половина на ХV в. Момчетата били събирани основно от албанци, босненци, арменци, българи, гърци, грузинци, сърби, украинци. Жителите на Цариград, които знаели добре турски език и са приели исляма, са били освободени от кръвен данък. Евреите също са били освободени от "девширме".
loading...
Според историците, децата първоначално са били изпращани в турски семейства, където усвоявали послушание и покорност, основите на исляма и турски език (при демокрацията децата ги изпращат да усвояват английски език и основите на неолиберализма).


Още по темата:

Кръвен данък на днешно време

Харемите в Османската империя

www.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu Spiderwww.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu
© 2006-2019 www.aliceswonderland.eu
All rights reserved


eXTReMe Tracker