Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
Цени на ток
Казват, че най-важното преимущество на капитализма пред социализма
е свободата в потребителския избор.
Последни новини игри рисунки музика филми приказки моите прятели празници уроци impressum
Anaglyph 3D images

Ако не можеш да си платиш тока, не се отчайвай!
Теглѝ потребителски кредит, после участвай в
#ДАНСwithme и при всяка среща с хора, им разказвай
колко велики са американците, как всеки искал да
емигрира за САЩ, а руснаците били слабоумни алкохолици.


Цени за електроенергия и отопление на ТЕЦ

Цените при комунизма за електричество в периода 1986 - 1988 година: Ел.ток струвал 0,015 лв./кВтч/нощна тарифа и 0,025 лв./кВтч/дневна тарифа.

Цена за отопление на ТЕЦ:

При социализма отоплението на ТЕЦ на 90 кв.м жилище и топла вода, струва средно 20 лева на месец през отоплителния сезон (около 6 месеца). Топломер и енергоспестяващ регулатор, не са предвидени при социализма. Температурата в жилищата се регулира чрез отваряне на прозорците.

При демокрацията отоплението на ТЕЦ на 90 кв.м жилище и топла вода през 2012 год. струва средно 250 лева (на някои места и до 350-400 лева) на месец с топломер и енергоспестяващ регулатор.

При социализма в България е имало промишленост, която консумирала голямо количество електроенергия, което създавало дефицит и в провинцията понякога тока за битови нужди е бил изключван за 1-2 часа на ден.

При социализма електроцентралите са държавна собственост и цените винаги са "крайна цена", а не както при демокрацията с подвеждащи надбавки, като "достъп до разпределителна мрежа",
"достъп до електропреносна мрежа",
"пренос през електропреносна мрежа",
"добавка за зелена енергия",
"високоефективно комбинирано производство на топлинна и електрическа енергия",
"невъзстановяеми разходи"

и прочее измислени надбавки, които целят единствено да излъжат потребителите, че цената на тока е ниска.

Данък добавена стойност също не съществува при социализма, тъй като цените не са ориентирани към печалба.

При демокрацията (2012 г.) ел.ток струва 0,14 лв./кВтч/нощна тарифа, 0,21 лв./кВтч/дневна тарифа или 0,20 лв./кВтч при еднотарифно отчитане.

През 2013 г. цената за електроенергия леко пада, по време на правителството на Пламен Орешарски, защото цените в Евросъюза за енергоснабдяване падат, по данни на Европейската централна банка.

На 30.10.2014 (след изборите) цената за 1кВтч дневна тарифа на ЧЕЗ е 0,20 лв./ нощна тарифа 0,12 лв. Само през лятото на 2014 г. (преди изборите), цената на нощна тарифа бе с 20% по-ниска.

При демокрацията електроцентралите са собственост на чуждестранни "инвеститори", като например ТЕЦ "Марица изток", чийто нови чорбаджии са "AES Corporation" и "Entergy Corporation". И ако българите държат да не стоят на тъмно, могат да си закупят по-скъп американски ток.

Поради законовото ограничение, атомните електроцентрали дори и при 100% демокрация, да не могат да бъдат приватизирани, старите АЕЦ трябва да бъдат закрити, а строежа на нови да бъде блокиран, за да не конкурират чуждестранните корпорации с ниски цени за ток.

Хитър трик разиграват паразитите веднага след референдума за АЕЦ-Белене. Понижават напрежението на тока, с което за да се постигне същата мощност, през електромерите трябва да премине по-голямо количество електроенергия - закона на Ом [P = U x I], с което сметките за ток през Януари 2013 изведнъж се повишават, без официално цената за ток да е повишена.
loading...
Цената на тока при социализма се дотира от държавата. При демокрацията цената на тока не се дотира от държавата, защото българите де факто нямат държава, имат само чуждестранни "инвеститори". До 1878 год. българите също не са имали държава, имали са султан и населението им е било три милиона души. През 2013 год. населението на България е седем милиона души. Докато станат пак три милиона, българите имат още много хляб да (не) изядат.

Copyright:www.aliceswonderland.eu


Докато България все повече напредва в приватизацията и привличането на чуждестранни "инвеститори", през април 2012 година аржентинският сенат гласува за национализация на 51% от най-големия в Аржентина нефтен концерн YPF, дъщерна фирма на испанския Repsol-концерн.

Боливия започва обезпаразитяването, с национализация на испанските "инвестиции" в енергетиката - Iberdrola, още средата на 2012, на основание справедливи цени за електроенергия, по думите на президента Evo Morales. Освен това Ево Моралес национализира и телекомуникационните концерни и нефта.

Според Comisión Económica para América Latina y el Caribe (CEPAL) - организация към ООН, след 2011 година Боливия напуска статуса си на най-бедната латино-американска държава. След 2005 год. страната тръгва по пътя на социализъм и бедните, които са съставлявали 38,2%, през 2011 година са се стопили на 20,9%. Безработицата през 2005 год. е съставлявала 8,2%, през 2011 е вече 3,2%. Комисаря по правата на човека от ООН Dennis Racicot също поздравява новото правителство, с успеха в намаляването на бедността. Вече през 2014 г. дори американските агенции за кредитни рейтинги оценяват Боливия високо.

Според публикациите на Richard Estes и негови колеги от University of Pennsylvania, през 1990 г. качеството на живот на хората по целия свят е било по-добро от днешното. Единствено в Латинска Америка от 1970-те на сам не е имало изменение в стандарта на живот.

***

"Оправдавайки се с условията на МВФ, политическите лидери,
вместо да продават държавните предприятия, по-скоро подаряват
енергийните, водните, транспортните и телекомуникационните
компании. Да можехте да видите как им светват очите пред
перспективата да получат 10% комисионна по сметка в швейцарска
банка, срещу смъкване на цената на националните активи
с няколко милиарда."

Joseph E. Stiglitz -
мнение относно прехода към демокрация в България


Още по темата:

Решение на Европейския съд относно повишаване цените за енергоснабдяване

Цени на топло- и електро-енергия в Евросъюза

Цена за електроенергия в европейски страни, членуващи в НАТО, но не в Евросъюза

Цена за електроенергия и отопление на ТЕЦ в европейски страни, не членуващи нито в НАТО, нито в Евросъюза

Цена за електроенергия в европейски страни, подготвящи се за бъдещи членове на НАТО и Евросъюза

Цена за електроенергия по света

Защо токът поскъпва

Цени на обществен транспорт

Цена за винетка по света

www.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu Spiderwww.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu
© 2006-2019 www.aliceswonderland.eu
All rights reserved


eXTReMe Tracker