Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!

Последни новини игри рисунки музика филми приказки моите прятели празници уроци impressum

Ендогамия

Ендогамия (от гръцки ендо - вътре, гамос - брак) е правило за сключване на брак, при което женитба се допуска само в рамките на определена (собствената) класа, етническа група, каста или социална прослойка. Екстремна форма на ендогамия, е сключване на бракове между близки роднини. Противоположност на ендогамия е екзогамия.

В миналото, поради широкото разпространение на натуралното стопанство, парите не са играели решаваща роля в отношенията между хората и в повечето култури се е разрешавало на царе и благородници (дворяни) , да сключват брак в рамките на клана. На днешно време ендогамията вече не е задължение, а стандартна практика, хора с еднакъв социален статус, да сключват брак. Особена форма на ендогамия представлява изогамия.

Аналогично на ендогамия в класовото общество, е асексуалното размножаване на паразитите във фазата на междинен гостоприемник.

В съвременната антропология все повече се налага мнението, че различните генетични/фенотипни различия между етноси и раси в човешкото общество, са възникнали не вследствие различно влияние на околната среда и климата, а вследствие особени предпочитания в избора на партньора в тесен, затворен кръг, характерно за класовото общество.


Copyright:www.aliceswonderland.eu


Асиметрична ендогамияwww.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu Spiderwww.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu

© 2006-2019 www.aliceswonderland.eu
Всички права запазени


eXTReMe Tracker