Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
Заграден жилищен комплекс
Последни новини игри рисунки музика филми приказки моите прятели празници уроци impressum

Gated community

Gated Community представлява заграден, луксозен жилищен комплекс с различни ограничения за достъп, с денонощна охрана, радарна инсталация и слуги - затворено градче за богати. Големината на тези частни жилищни квартали от затворен тип, варира от единични апартаменти, до селища върху голяма площ с повече от 100.000 обитатели.

Copyright:www.aliceswonderland.eu


Частните жилищни квартали от затворен тип, аналогично на харемите в Османската империя, разполагат със собствена инфраструктура като например магазини със стоки, собствени обществени сгради, собствени детски градини, собствени училища и болници, собствено летище, собствени игрища за голф и даже собствени офиси и работни места, доколкото богаташите въобще ходят на работа.
Охраняван жилищен комплекс
Според официални източници, характерно за частните жилищни квартали от затворен тип е, че цари равенство между обитателите им, както при комунизма. Естествено под равенство трябва да се разбира само равенство между състоятелните господа в тях. А равенство между старите търтеи и техните млади приятелки от по-бедни държави, отишли да завършат средното си образование на Запад, би трябвало да е както "равенство" между султана и наложниците в харема му.

От 1970-те количеството на частни жилищни квартали от затворен тип - Gated Community в САЩ нараства пропорционално на спада на жизнения стандарт по целия свят. А от началото на 21-то столетие се разпространява тази форма на жилища и в Азия и Европа.

В своя труд: "Охраняваната държава - сигурност, сегрегация и разграничаване" (Die überwachte Stadt - Sicherheit, Segregation und Ausgrenzung. 1 Auflage. Leske + Budrich Verlag, Opladen 2002), Jan Wehrheim цитира, че през 2000 год. в САЩ вече има 20.000 охранявани жилищни комплекса, за повече от девет милиона жители.

От това следва, че официално 3,2% от цялото население на САЩ живее в строго охранявани Gated Communitys. Освен официалните комплекси за "хора първа категория", в САЩ има и други жилищни комплекси, които не са с високи огради, но притежават високотехнологични системи за обезопасяване.

В САЩ понастоящем над 20.000.000 паразити (6% от населението) живеят в частни жилищни квартали от затворен тип с високотехнологични охранителни системи и се надяват тези системи да ги опазят от руските междуконтинентални балистични ракети «Тополь-М».


Още по темата:
loading...
Частни жилищни квартали от затворен тип в Източна Европа

Как живеят обитателите на Gated community

Възникване на частни жилищни квартали от затворен тип


Филми, тематизиращи Gated community
са предимно антиутопични:


"Елизиум" 2013
"Зеленият сойлент" ("Soylent Green") от 1973 г.
"Дилъри на време" / "In Time" от 2011 г.

www.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu Spiderwww.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu
© 2006-2019 www.aliceswonderland.eu
All rights reserved


eXTReMe Tracker