Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
гяур
Сражение между гяур и паша. Eugène Delacroix 1827,
инспириран от поемата на Lord Byron - "The Giaour".

Последни новини игри рисунки музика филми приказки моите прятели празници уроци impressum

Гяур

Гяур, Giaour, Gawur или Ghiaour, на модерен турски gâvur (от персийски گبر) е презрително обозначение в Османската Империя на човек, който не е от мохамеданската вяра - "неправоверен". Аналогично при демокрацията се употребява презрително комунист, "червен боклук", "комунде" или "рубладжия" - човек, който не вярва в лъскавите западни стоки и евро-атлантическите ценности.
loading...
В случай че става въпрос за държава с капиталистическа форма на управление, но с държавен глава, който не допуска западните корпорации да инвестират в държавата му, се нарича диктатор. Комунист или диктатор са модерните синоними на гяур.

Copyright:www.aliceswonderland.eu


1911 Encyclopædia Britannica дава следната дефиниция за гяур:

"Giaour (a Turkish adaptation of the Persian
gdwr or gbr, an infidel), a word used by the
Turks to describe all who are not Moslems,
with especial reference to Christians."



В Османската Империя гяури са били наричани всички християни: Гърци, българи, сърби, македонци, арумъни (власи), асирийци, арменци.

Тъй като Османската империя е просъществувала в епохата на феодализма, гяури са били наричани безимуществените крепостни селяни (на днешно време прекариат), докато землевладелците са ги наричали ага.

www.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu Spiderwww.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu
© 2006-2019 www.aliceswonderland.eu
All rights reserved


















eXTReMe Tracker