Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!

Последни новини игри рисунки музика филми приказки моите прятели празници уроци impressum

Велика сила

Като Велика Сила, се определя държава, която има значително геополитическо влияние.

Често за критерий относно Велика Сила, се смята възможността на една държава да устои военно, без чужда помощ, срещу всяка друга държава, респективно Велика Сила е държава, която е в състояние да има военно влияние в целия свят. Всеобщо приета дефиниция за Велика Сила не съществува и в отделни случаи може да се спори коя държава е Велика Сила и коя не.

Според Erich Bayer като Велики Сили се определят тези държави, които имат влияние върху световната политика. Това са в края на 18-ти век Великобритания, Франция, Русия, Прусия и Австрия. През 19-ти и 20-ти век към тях се присъединяват САЩ и Япония.

За българите в края на 19 век "Великите сили" са от една страна: Великобритания, Австро-Унгария, Франция, Германия и Италия, които "разпокъсват" младата българска държава на Берлинския конгрес през 1878. И от друга страна Русия, която освобождава България от Османската империя, но под натиска на Запада не успява да запази етническите граници на България от Санстефанския мирен договор.

След края на Втората световна война, "Великите сили" са тези, които редуцират територията на България още повече, защото България е била съюзник на Нацистка Германия и като такава е загубила войната.

След края на Студената войната, "Великите сили" са тези, които водят България към икономическа, социална, културна и демографска деградация, защото България е била съюзник на СССР и като такава е загубила Студената война.

Copyright:www.aliceswonderland.eu


На днешно време, само притежаването на ядрено оръжие, не е достатъчно условие за получаване статута на "Велика сила". За да осигури суверенния си статус, една държава трябва да е в състояние ядренния си арсенал да го дислоцира в близост до границите (бреговете) на държавата, която застрашава суверенитета ѝ, например в подводници. Въпреки това атомното оръжие все още е единствената ефективна защита от чуждестранни "инвеститори" и Цветни революции.

През 1999 год. се въвежда понятието Хиперсила (Hyperpower), от тогавашния френски външен министър Hubert Védrine. Хиперсила е термин за обозначаване на доминанта нация или съюз от държави. Става въпрос за ролята на САЩ да въдворява световен ред, след формалното приключване на Конфликта-Изток-Запад през 1990.
loading...
В американската програма се включва обезпечаване световния мир, чрез борба с тероризма, както и експортиране на демокрация, вмешателство във вътрешните работи на суверенни държави, под формата на хуманитарна помощ за населението. Тези действия историците наричат Pax Americana, от термина Pax Romana („Пакс Рома́на“, на латински: Римски мир) в Древен Рим.

www.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu Spiderwww.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu
© 2006-2019 www.aliceswonderland.eu
All rights reserved


eXTReMe Tracker