Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
loading...
Последни новини игри рисунки музика филми приказки моите прятели празници уроци impressum

Индекс на човешкото развитие

Индексът на човешкото развитие, съкратено ИЧР (Human Development Index-HDI) на ООН е индикатор за жизнен стандарт за държавите. Тъй като HDI е въведен през 1990 г., относно жизнения стандарт преди тази епоха, може да се съди по очакваната продължителност на живота и номиналния брутен вътрешен продукт на глава от населението.

ИЧР е разработен от пакистанския икономист Mahbub ul-Haq, индийския икономист и носител на нобелова награда Amartya Sen и британския политолог и икономист Meghnad Desai.

Copyright:www.aliceswonderland.eu


Формула за изчисляване индекса на човешко развитие е: Индекс на човешкото развитие-формула
Life Expectancy Index (LEI) - Индекс за очакваната продължителност на живота.
Education Index (EI) - Индекс за образованието.
Income Index (II) - Индекс за доходите.

Брутният вътрешен продукт на всички държави перманентно се увеличава, защото се увеличава паричната маса на целия свят, поради инфлация. Ресурсите на Земята са константа и не се увеличават паралелно на печатането на пари. HDI не пресмята инфлацията и се увеличава паралелно на увеличаване на паричната маса. Това ще рече, че обсолютното увеличаване на Индекса на човешкото развитие не означава и повишаване на жизнения стандарт. Единствено може да бъде критерий относителното повишаване ИЧР на отделна държава, спрямо останалите държави.

Критика на Индексът на човешкото развитие, е че той зависи основно от Брутен вътрешен продукт. Освен това ИЧР не взима под внимание екологични фактори. Икономистът Ratan Lal Basu критикува формулата за пресмятане на ИЧР, че взима под внимание само материални фактори, но не включва психологични, етнически и спиритуални фактори. Но никой не критикува ИЧР за това, че не включва във формулата си каква част от населението живее в собствено жилище.

Human Development Report за 1990 г.

Според Human Development Report за 1990 г. (източник: издателство New York Oxford, Oxford University Press 1990) България е имала Индекс за човешко развитие HDI-0,918, с което е заемала 27-мо място в света. През 1988 г. България е била на 25-то място в света по БВП.

За 2009 г., България има по-нисък Индекс на човешко развитие (HDI-0,840), в сравнение с подложената на 60 годишно ембарго социалистическа Куба (HDI-0,863). През 2011 г. индексът на човешко развитие продължава да спада (HDI-0,771), с което България заема 55-то място в света (Куба на 51-во място).

Human Development Report за 1990 г.

Според ООН, през 2013 г. България има Индекс за човешко развитие HDI-0,777, но заема вече 58-мо място в света. През 2014 г. (в доклада публикуван през 2015 г.) България има ИЧР 0,782 и заема 59 място в света. Около 59-мо място в света през 1990 г. са заемали банановите републики: Никарагуа, Перу, Еквадор, както и Турция. Днес България заема тяхното място в световната йерархия.


Още по темата:

Стандартът на живот в Източна Европа

Брутен вътрешен продукт (БВП)

Жизненият стандарт при комунизма

Жизненият стандарт през средновековието

Цени и заплати в Европа в края на 19-ти век и началото на 20-ти век

Жизнен стандарт в страните от Варшавския договор

Стандартът на живот в Източна Европа

Научни изследвания върху жизнения стандарт

Техническото развитие и жизнения стандарт

Целенасочено повишаване или понижаване на жизнения стандарт

Причини за висок жизнен стандарт

Жизненият стандарт и усещането за щастие

Известни забогатели хора

Жизненият стандарт в България 1878-1944

Жизненият стандарт в България за последната година се е сринал с 15%

Нов рекорд в стандарта на живот в България през 2016

През 2016 г. жизненият стандарт в Китай е вече с 20% по-висок, от този в България

Българите са най-евтината работна ръка

Жизненият стандарт в България пада, от както е в Евросъюза

www.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu Spiderwww.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu
© 2006-2019 www.aliceswonderland.eu
All rights reserved


eXTReMe Tracker