Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!

Последни новини игри рисунки музика филми приказки моите прятели празници уроци impressum пари,сметка
Хипергамия/Брак по сметка

Хипергамия (от старогръцки hyper "отгоре" и gamos "брак") означава в етносоциологията правило за омъжване, "на горе" в йерархията на обществото. Т.е. жената трябва да се омъжи за мъж от по-висок ранг, по висока класа или каста. Също и семейството на жената се стреми чрез брака ѝ да придобие по-висок социален статус.
loading...
В модерното общество хипергамията обуславя общоприетото правило при отношенията между мъже и жени, че мъжа трябва да е по-едър от жената, по-възрастен и по-богат. Ако е от друг град, трябва да е от по-голям град. Ако мъжът и жената са колеги и работят заедно, мъжът трябва да е началник. А ако е чужденец, трябва да е от по-богата държава, по възможност кореняк, а не гастарбайтер. Защото кореняка се предполага, че ще получи наследство.

Copyright:www.aliceswonderland.eu


Поради лицемерие, в човешкото общество не е прието да се говори, че мечтата на всички жени е да се омъжат по сметка. На голяма част от жените омъжването за богат мъж е и единствената им цел в живота. На повечето жени това не им се удава, но все пак живота им предлага утешителна награда - секс по сметка, докато са млади.

Често спомените при жените, от бурното им минало с финансово силни мъже, водят до разочарование и скука в брака.

В човешкото общество не е прието жена, която се омъжва по сметка, т.е. която предлага тялото си в замяна на материални блага, да се нарича проститутка. Обикновено за нея се говори че ѝ е провървяло, че е успешна жена и е намерила човек, който я обича.

Хипергамията е форма на анизогамия, в противоположност на изогамия. Екстремни форми на брак по сметка са фиктивният брак, както и бракът за наследство и забременяване от мъртъв мъж.

Докато за брака по сметка важи правилото: "Жена с минало и мъж с бъдеще", то при бракът за наследство е точно обратното: "Мъж с минало и жена с бъдеще".


Още по темата:

Морганатичен брак

Брак по сметка в древността

Брак по сметка в 21-ви век

Успешните българки на прехода

Рискове при сключване на брак

www.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu Spiderwww.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu
© 2006-2019 www.aliceswonderland.eu
All rights reserved


eXTReMe Tracker