Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
The protectors of our industries
Последни новини игри рисунки музика филми приказки моите прятели празници уроци impressum

Индустриална революция

Индустриална революция (също промишлена революция) е период на преход от аграрна икономика към индустриално производство. Индустриалната революция започва втората половина на 18-ти век от първо в Англия, по-късно през 19-ти век обхваща цяла Западна Европа и САЩ, в края на 19-ти век се разпространява и в Япония, в цяла Европа и Азия.

Характерни черти на прехода са стремителния ръст на производителните сили на базата на крупна машинна индустрия и утвърждаването на капитализма като господстваща икономическа и политическа система в световен мащаб.

Индустриалната революция се свързва с падането на монархиите в Европа и политическото доминиране на индустриалци и лихвари, в условия на икономическа и демографска експанзия, изместване на натуралното стопанство от парично стопанство и интензивно обедняване на населението в градовете. В епохата на Индустриалната революция възниква жанра антиутопия в изкуството.

Предпоставка за индустриализацията, са Великите географски открития, вследствие на които западно-европейците чрез експлоатация на робски труд в колониите се сдобиват евтино с огромно количество полезни изкопаеми, благородни метали от Америка, Африка и Азия.

В древността и средните векове, не е имало богати и бедни държави. През средновековието, Западна Европа е била по-изостанала от Ориента. Например по времето на Авицена (‏أبو علي الحسين بن عبد الله بن سينا) около 1000 год. от Новата ера, науката и медицината в тогавашна Персия са били значително по-напреднали от колкото в Европа.

Индустриалната революция е причината за все повече увеличаващата се разлика в жизнения стандарт на Запада, за сметка на останалия свят.

През 1820 година разликата в собствеността върху благата, притежание на богати и бедни държави, е била в съотношение 3:1.
През 1950 година съотношението е 35:1.
През 1990 година съотношението е 74:1.

По брутен вътрешен продукт на глава от населението, през 1970 г. България е била два пъти по-бедна от най-развитите Западни страни: Западна Германия и Япония. През 2014 г. България е десет пъти по-бедна от евроатлантическите си "партньори". През 2015 г. брутният вътрешен продукт на глава от населението, т.е. жизненият стандарт в България е намалял с още 15% спрямо 2014 г.


Copyright:www.aliceswonderland.eu
Още по темата:

Увеличаване на работния ден

Реалните доходи на населението
loading...
Намаляване на жилищното пространство

Проституция и Индустриалната революция

Gated community

Революции

www.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu Spiderwww.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu
© 2006-2019 www.aliceswonderland.eu
All rights reserved


eXTReMe Tracker