Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!

Последни новини игри рисунки музика филми приказки моите прятели празници уроци impressum

Увеличаване на работния ден

Едно от последствията от Индустриалната революция е удължаване на работния ден.

Copyright:www.aliceswonderland.eu


Исторически доказано е, че определяне продължителността на работния ден на масите от външно лице, характерно за капитализма и социализма, води до увеличаване продължителността на работния ден.

От декрет на крал Венцел II от 1300 година става известно, че работните смени в добивната промишленост в Бохемия са продължавали 6 часа, както сочи колекция от документи (Otto 1989, 33).

Според проучване на социалния историк Wilhelm Abel, строителните работници през късното средновековие (1250 - 1500 год.) са имали два неработни дни в седмицата. Докато работниците от същата категория през 1800 година не само че са имали само един почивен ден в седмицата, но и през този ден и по празници са работели допълнително, поради ниските заплати (Abel 1981, 63).

През 21-ви век, въпреки увеличената интензивност на труда, дори и в най-индустриалните държави, наемоработниците работят по-дълго от колкото крепостните селяни при феодализма. Този ефект на относително и абсолютно обедняване на масите, вследствие техническия прогрес, в еволюционната теория се нарича Red Queen Effect.


© 2006-2019 www.aliceswonderland.eu
Всички права запазени


eXTReMe Tracker