Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
Прасе-касичка
Последни новини игри рисунки музика филми приказки моите прятели празници уроци impressum

Хиперинфлация

Печатането на пари/респективно сеченето на монети са познати още от древността. Първоначално парите са били печатани с цел да заменят златото, като разменно средство. И колкото злато е притежавала държавата, толкова пари печатала, т.е. парите имали златен стандарт.

Тъй като държавата не е в състояние да изкопае безгранично количество злато, златното покритие се е смятало за гарант за стойността на напечатаните пари. Въпреки това, човешката история познава случай на хиперинфлация дори на златото, предизвикана от сечене на голямо количество златни монети - Александър Македонски в древността.

Единствено инфлация на женската сексуалност все още не е имало в историята на човечеството, тъй като никога не са се раждали повече жени, от колкото мъже.

Copyright:www.aliceswonderland.eu


В древен Рим, мъже-роби в идеална възраст достигали на търг цена до 2500 сестерции, като цените силно варирали и можели да паднат до 650 сестерции. Но цените за жени-робини практически не падали под 4500 сестерции.

За разлика от парите, чиято маса все повече се увеличава, благата в една държава са константа, в случай че тази държава не води завоевателни войни за заграбване благата на други държави. И гражданите в тази държава водят борба за преразпределение на благата в нея - игра с константна сума.

БНБ започва да емитира банкноти през 1885 г. със златно покритие. Пет години по-късно се изяснява, че експеримента е неуспешен и банката започва да губи златните си резерви. Между август и декември 1894 г., БНБ намалява златните си резерви от 12 млн. лева на 2 млн. лева.

По време на прехода към демокрация през 1990-те години, Запада провежда шокова терапия, поради инатене на правителството на Андрей Луканов, да приватизира националните блага и животоподдържащите отрасли - питейна вода, енергоснабдяване, телекомуникации, обществен транспорт, което довежда до хиперинфлация през зимата на 1996-1997 година и последвалата девалвация на лева. По инструкции на МВФ, правителството въвежда валутен борд през 1997 година, с фиксиране на курса на лева към германската марка на 1 марка = 1000 лева, която след деноминацията става 1 лв. = 1DM.

"Let me issue and control a nation's money and I
care not who writes the laws. "

Mayer Amschel Rothschild

"Дайте ми само да контролирам валутата на една нация
и вече ми е все едно кой ѝ прави законите."

Майер Ротшилд

Според зам.-председателя на Българската стопанска камара Димитър Бранков, страни във валутен борд или които прилагат фиксиран валутен курс имат по-тежки проблеми със заетостта и доходите.

Copyright:www.aliceswonderland.eu


Хиперинфлацията е характерна за държави подложени на ембарго. Например Иран през октомври 2012 отбелязва срив на националната си валута, вследствие наложеното от Запада ембарго. През 1993 год. инфлацията в България официално е 256,1%, а безработицата - 21,4%, през 2011 год. безработицата е над 30%. Вече през 2014 год. повече работещи българи са в чужбина, от колкото в България, т.е. безработицата в България практически надхвърля 50%.


Още по темата:

Как се печели от акции

www.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu Spiderwww.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu
© 2006-2019 www.aliceswonderland.eu
All rights reserved


eXTReMe Tracker