Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
Капитализъм,Социализъм
Последни новини игри рисунки музика филми приказки моите прятели празници уроци impressum

Желязна завеса

"Желязната завеса" е политически термин, характеризиращ една епоха, през която както идеологически, така и физически е съществувала непреодолима преграда, по образец на театъра.

Терминът "Желязна завеса" се употребява за периода на Студената война, а символ на "Желязната завеса" е Берлинската стена, за която все още официално не се знае кой е инспирирал построяването ѝ - ГФР или ГДР. Една от версиите е, че Запада е започнал да предлага престижни и високоплатени длъжности, на всеки който поиска политическо убежище в Западна Европа или САЩ и започне публично да оклеветява комунистическите страни, след което комунистическото ръководство на ГДР е решило да построи Берлинската стена.

"Желязна завеса" в компютърната техника е firewall (защитна стена, файъруол). Firewall е базиран на software или hardware и контролира мрежовия трафик на единичен компютър или компютърна мрежа и разрешава или забранява достъпа, съобразно определени правила, аналогично на Желязната завеса по време на Студената война, аналогично и на религиозните догми.

За да се атакува една компютърна мрежа, необходимо е да се деактивира нейния firewall. Това се осъществява най-често, чрез троянски кон.

За да се атакува една държава, в която има значителни блага, например петролни залежи или е от стратегическо значение, трябва да се деморализират управниците и населението ѝ, да се деактивира ролята на религията, да се подмени ценностната система на обществото. Това се постига най-често с пропаганда и примамки като лъскави стоки и обещания за свободи и просперитет на населението, права на жените и пр. съблазни на капитализма. САЩ например по официални признания (Виктория Нюланд на пресконференция на 13.12.2013 г.) са инвестирали над 5 млрд.US$ за психологическа война в Украйна.

Copyright:www.aliceswonderland.eu


При социализма България е представлявала една къща със здрав покрив, и висока ограда. В тази къща българското население е живяло на топло и е получавало достатъчно храна, но не е имало възможност да прескача високата ограда, както и от вън не са имали възможност пришълци да прескачат високата ограда, за да влизат в къщата.

За разлика от социализма, при демокрацията къщата на българите е с пробит покрив и разрушена ограда, която българите по всяко време могат да прескочат и да отидат да спят на улицата, ако ги е страх от разбойниците, които влизат в къщата през разрушената ограда и обират българите, с обещанието че ще им ремонтират покрива.

"Днес сме първи по корупция и последни по доходи.
Съсипахме икономиката си, разрушихме селското
стопанство, напоителните системи, разбихме
службите за сигурност и превърнахме държавата
си в разграден двор без кучета за пазачи."

Бойко Борисов


Още по темата:

На изток от Желязната завеса
loading...
На запад от Желязната завеса

Стандартът на живот в Източна Европа

www.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu Spiderwww.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu
© 2006-2019 www.aliceswonderland.eu
All rights reserved


eXTReMe Tracker