Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
Еничарски корпус
Последни новини игри рисунки музика филми приказки моите прятели празници уроци impressum
Янычары Еничар
Еничар
Еничар (от турски yeniçeri означаващо "новобранци") е елитен войник от армията на Османската империя, в периода 1365-1826 год. При управлението на Мурад I е въведен данък пенджик, според който всеки 5-ти военнопленник е бил принуждаван да приеме исляма и да постъпи в армията.

В края на 14-ти век, завоевателните войни на са били достатъчни като източник на военопленници и османите въвели кръвния данък. На основа на кръвния данък, за еничари са били вземани деца от християнското население.

Относно емоциите, които са изпитвали иззетите за еничари християнски деца, може да се съди по това как на днешно време се чувстват децата от Източна Европа, изпратени от родителите им в САЩ и Западна Европа, да завършат средно образование и да се подготвят за бъдещи соросоиди. Много българи се оплакват, че децата им, които са изпратили на Запад да учат, по няколко пъти без разрешение се завръщат в България, след което родителите им отново и отново ги изпращат пак на Запад да завършат.
еничари
Още като деца, еничарите са започвали обучение за войници, след което са служили вярно на империята срещу заплащане и са били освободени от данъци. По време на военната си служба, еничарите не са имали право да създават семейства. Впоследствие (в 1566 год.) при управлението на Султан Сюлейман I (1520-1566) им се разрешавало да встъпват в брак.

Освен кариера като военни, еничарите са имали възможност да заемат високи длъжности в Османската Империя, като "бейлербеи" (بكلربكی‎ - губернатори на провинции), везири (وزير), чак до главен везир. Но на децата на издигналите се еничари, е било отказвано ръководно място, аналогично на практиката в демократичната държава, децата на президенти и премиер-министри, да не унаследяват работното място на родителите си.

След като усвоили послушание и покорност в турски семейства, момчетата ги изпращали в тренировъчен корпус, където под наставления на евнуси, преминавали обучение в продължение на най-малко 6 години. След като порастнели, децата били изпращани в Цариград, където са били отново подбирани. Понякога подбора е извършвал лично султана (на днешно време подбора извършва Билдърбъргския Клуб). Тези, които се отличавали с особени качества, били изпращани в Ендерун (Enderûn Mektebi, Osmanlı Türkçesi: اندرون مکتب), където ги подготвяли за придворни слуги, аналогично на днешните политици в Източна Европа. По-късно еничарите били изпращани в корпуса на "ич-огланите" - дворцовата гвардия.
еничари
Според историците, критериите по които са били подбирани еничарите, били външна красота и интелигентност. Съдейки по критериите, по които на днешно време подбират стипендиантите в САЩ и Западна Европа, част от които впоследствие стават лидери на Цветни Революции, евродепутати или дори президенти, то това не са нито красиви нито интелигентни, а послушни хора.

От корпуса на "ич-огланите" - дворцовата гвардия, някои успявали да се издигнат до най-висшите служби на империята, аналогично на "Lagerältesten" в нацистките концентрационни лагери и българите-магнати при демокрацията.

Copyright:www.aliceswonderland.eu


По-малко талантливите еничари попълвали корпуса на "аджеми-огланите", където се подготвяли за служба в подразделенията на османската армия - пехота, флота и бюлюци. Останалите, негодни за войници, османите продавали като роби, както западно-европейците, през същата епоха, изхвърляли в океана африканци, когато на роботърговските кораби продоволствията намалявали.

Разноските по бразованието за еничар се поемали от султана, както на днешно време разноските за българските студенти на Запад се поемат от Джордж Сорос (Годишната такса например в Berklee College of Music в САЩ е 33.600 US-Dollar). Някои от еничарите достигали висок социален статус в Османската Империя, поради което финансирането на деца от немюсюлманските народи в империята, е провокирало завист и възмущение между турското население. На днешно време САЩ не отпуска стипендии на американски деца, както на българи, молдовци, белоруси, украинци, грузинци и най-вече чеченци.

Постепенно еничарите осъзнават значението си за Османската Империя и започват да се обръщат срещу създателите си. През 1446 година след бунт на еничарите в Одрин, султан Мурад отново се завръща на престола в Османската Империя. А през 1566 г. султан Селим II разрешава на еничарите да се женят. През 1622 еничарите убиват султан Осман II, който искал да реформира османската армия.


Още по темата:
Башибозуци

www.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu Spiderwww.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu
© 2006-2019 www.aliceswonderland.eu
All rights reserved


















eXTReMe Tracker