Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
Продължителност на живота
Последни новини игри рисунки музика филми приказки моите прятели празници уроци impressum

Продължителност на живота

Средната продължителност на живота на един организъм е статистически очакваният период от момента на раждането му до смъртта му. Този времеви период се пресмята с таблици, съдържащи емпирични данни за смъртните случаи и честоти в миналото и пропагандни хипотези за бъдещето.

Средната продължителност на живота е един от критериите за определяне стандарта на живот.

Повечето антрополози са на мнение, че в праисторическо време, хората вероятно са живеели средно по 20-30 години. Хипотези за продължителността на живота на хората в античния свят, както и през средновековието, също се колебаят около 20-30 години.

До средата на 19-ти век, средната продължителност на живота в Европа е била 40 години, както за мъжете, така и за жените. След индустриалната революция, разликата между средната продължителност на живота на мъже и жени все повече се увеличава, в полза на жените.

Copyright:www.aliceswonderland.eu


Средната продължителност на живота в Европа в началото на 20-ти век, е била 46,4 години при мъжете и 52,5 год. при жените. През периода 1935 год. - 1939 год. средната продължителност на живота на българското население е била 51,7 години.

През 1960 г. средната продължителност на живота на американците е била 70 години, на японци 69 г., на германци 70 г., на англичани 71 г., на руснаци 69 г., на българи 69 г., на бразилци 56 г., на индонезийци 43 г., на китайци 50 г., на виетнамци 59 г., на индийци 44 г.

През 1964 г. средната продължителност на живота на българите е била 71 г., през 1986 г. - 72 години, а през 1997 г. по време на шоковата терапия, спада на 70 години. След 1990 г. статистика, относно продължителността на живота на българите, се провежда и публикува от НПО и Ричард Ран, които дават напътствия за вдигане пенсионната възраст в България. Според изказвания на съвременници, на днешно време (2017) повечето българи умират между 50 и 60 годишна възраст.
Средната продължителност на живота през 2012 г. на виетнамците е 76 год., на американците 79 год., на японците 83 год. А на българите, според казионните медии, е 74 години. Според председателя на Българското дружество по акушерство и гинекология проф. Никола Милчев, през 2010 г. средната възраст на смъртността при жените в България е 74-76 години. Тъй като мъжете в България живеят с почти 8 години по-кратко от жените, то повечето мъже в България плащат пенсионна осигуровка по 35-40 години, за да получават пенсия 5-6 години преди да умрат.

През 2014 г. България заема 83-то място в света, по средна продължителност на живота (източник World Bank).


Още по темата:

Продължителност на живота

Фактори, които влияят върху продължителността на живота при човека
loading...
Влияние на социалния статус върху продължителността на живот

Кой е дълголетен?

Влияние на пола върху продължителността на живота

Ролята на храненето за продължителността на живота

Влияние на доходите върху продължителността на живот

Застаряване на населението

Продължителност на живота след донорство на орган

Най-старият мъж в света

www.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu Spiderwww.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu
© 2006-2019 www.aliceswonderland.eu
All rights reserved


eXTReMe Tracker