Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
Амазонки
Последни новини игри рисунки музика филми приказки моите прятели празници уроци impressum

Влияние на пола върху продължителността на живота

Освен от социалния статус, продължителността на живота зависи и от пола. По данни на ЦРУ мъжете в България живеят със 7,41 години по-кратко от жените, а богатите по принцип живеят средно 10 години по-дълго от бедните. Една богата жена в България живее 17,41 години по-дълго от един беден мъж.

Немският демограф Mark Luy от Bundesinstitut für Bevölkerungsforschung, провежда изследване на продължителността на живота в манастири, в които мъжете и жените живеят при почти еднакви условия. Според проучването, поставени при идентични условия, мъжете живеят средно 4,5 години по-дълго от жените.

Предполага се, че през праисторическата епоха, както и през древността и средновековието, мъжете са живели по-продължително от жените. Чак през 19-ти век, по време на индустриалната революция, жените започват да живеят по-дълго от мъжете.

Техническият прогрес оказва силно положително влияние върху продължителността на живота на жените. През 1920 год. жените в САЩ са живеели една година по-дълго от мъжете. На днешно време живеят седем години по-дълго от мъжете. Ако продължителността на живота при мъжете и жените беше биологично обусловена, нямаше през 1920 година тази разлика да е само една година.

Ако мъжете живееха седем години по-дълго от жените, феминистките щяха да разясняват, че продължителността на живота е най-добрия индикатор относно това кой е привилегирован в обществото. И щяха да имат право.

Работата скъсява живота на хората. Независимо, че мъжете живеят по-кратко, те биват пенсионирани по-късно. Мъжете поемат всички тежести по издръжката на семейството. Мъжете по-често затъват, в дългове и по-често остават без работа.

"Die Frau läßt den Mann - nur aufgrund
der Tatsache, daß er ein Mann ist und sie etwas
ganz anderes, nämlich eine Frau - bedenkenlos
für sich arbeiten, wann immer es eine Gelegenheit
gibt."

Esther Vilar

"Жената безскрупулно кара мъжа при всяка
възможност да работи за нея, само защото
той е мъж, а тя е нещо съвсем различно
- тя е жена."

Естер Вилар - германо-аржентинска писателка.


Още по темата:

Продължителност на живота

Фактори, които влияят върху продължителността на живота при човека

Влияние на социалния статус върху продължителността на живота

Кой е дълголетен?

Влияние на пола върху продължителността на живота

Ролята на храненето за продължителността на живота

Влияние на доходите върху продължителността на живот

Застаряване на населението

www.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu Spiderwww.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu
© 2006-2019 www.aliceswonderland.eu
Всички права запазени


eXTReMe Tracker