Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!

Последни новини игри рисунки музика филми приказки моите прятели празници уроци impressum

Пазарна цена

Понятието пазарна цена, в икономическата наука означава цената на определено благо на пазара, която се определя от съотношението между търсене и предлагане , в условията на конкуренция.

Съотношение между цени и заплати

В България, както и в други източно-европейски страни, все още има дезинформирани хора, които сравняват цените със заплатите.

Цената на дадена стока или услуга, се определя от това дали предприемача има монопол или е в конкуренция с други предприемачи, които произвеждат същата стока или предлагат същата услуга. Стоки, които се произвеждат само на едно място в целия свят, имат една и съща цена в целия свят.

Например какао се отглежда само в Западна Африка. Плантациите, на които работят 5-6 годишни деца при робски условия, са собственост на Западни корпорации и цената на шоколада в целия свят е една.

Характерен пример е цената на водата. Безсмислено е да се изграждат няколко водоснабднителни мрежи и канализации, което по естествен начин прави владелеца на водата монополист. И докато в САЩ, Франция, Германия водата е държавна, то същите тези държави посредством Международния валутен фонд поставят условие за приватизиране на водата в страни като Гърция, Ирландия, България.

Държавни дотации

В някои държави (например САЩ), държавата изкупува селскостопанската продукция от производителите и я продава на населението по-евтино, от изкупните цени. По този начин държавата субсидира селското стопанство, а и смекчава социалното напрежение.

Copyright:www.aliceswonderland.eu


Недостатък на държавните субсидии в селското стопанство е затлъстяване на бедната прослойка от населението, за които яденето и гледането на телевизия са единственото развлечение.

Определяне на заплатите

Заплатите не се определят от цените на стоките и услугите, необходими за поддържане на живота. Заплатите се определят от нивото на безработица, т.е. от съотношението между търсене и предлагане на работна ръка.

Най-пресен пример за това, че цените не се съобразяват с покупателната способност на населението, е драстичното повишаване цените за електроенергия, за отопление, през януари 2013, както и систематичното повишаване цените за обществен транспорт.

Съобразяване на цените със заплатите, вероятно е имало по време на социализма. При пазарната икономика минималната заплата формално е "съобразяване на заплатите с цените". Минимална заплата има само в някои държави и по-правило тя е недостатъчна за удовлетворяване даже на основните физиологични потребности - вода, храна, отопление, подслон. В САЩ например има официално минимална заплата, но има и наемоработници, които работят за по-ниско възнаграждение, от минималната заплата.

Съобразяване на цените със заплатите при капитализма не съществува. На който не му харесва, може да се самозапали.

Ценообразуване:

При пазарната икономика, официално отделните производители се конкурират с различни цени на стоките, а неофициално сключват картелни споразумения. Например петте водещи производителите на оптика Rodenstock, "Carl Zeiss Vision", "Essilor", "Rupp+Hubrach Optik", "Hoya Lens Deutschland", от 2000 година тайно са се договорили да поддържат перманентно високи цени, което официално става известно през 2011 година.

През януари 2013 става известно, че и водещите производители на захарни изделия "Ritter", "Mars", "Nestlé", "Haribo", "Bahlsen", "Storck", "Katjes", "Zentis" и др., имат картелно споразумение от 2007 година за повишаване цените на шоколади с 15%.

Пазарното ценообразуване в публичния сектор, се замества от "конкурсно начало".

"Конкурсно начало не означава конкурсен край,
другарки и другари."

Тодор Живков

Приватизацията на печелившите предприятия не се осъществява нито по пазарни цени, нито на свободен пазар, на който всеки може да закупи определена стока, ако заплати съответната цена:
През 2011 година всички стават свидетели на разпродажбата на ключови отрасли в икономиката на Гърция, купувачите на които не са нито Китайци, нито Руснаци. (Виж филма Катастройка).

Дженеръл Мотърс обявява фалит, при което се договаря продажба на Опел (Adam Opel AG) на Сбербанк (Русия). По-късно WikiLeaks разкрива интригите около отказа за продажба на руски инвеститор и изплатената от "General Motors" неустойка от 13 000 000 евро.

През декември 2011 шведският поизводител на автомобили "SAAB" фалира. Китай предлага да закупи банкрутиралото предприятие. "General Motors" обаче не се съгласява, за да не се сдобие Китай с модерни технологии. За "Дженеръл Мотърс" не е проблем, че по този начин 3500 работника и техните семейства, ще изхвърлят на улицата. Проблем е да се сдобият с модерни технологии суверенни държави.

По веме на управлението на Борис Елцин в средата на 1990-те, цените за телефонни разговори с чужбина изключително поевтиняват. Също и цените за телефонни разговори от България до САЩ и Западна Европа по онова време са по-ниски, от цените за телефонни разговори с Русия, Белорусия, Украйна.

През 2013 год. Евросъюзът блокира продажбата на гръцките енергийни концерни "DEPA" и дъщерната му фирма "DESFA", на руския държавен концерн "ГАЗПРОМ".

Copyright:www.aliceswonderland.eu


БГА Балкан през 1999 е приватизирана от израелската фирма "Зееви Груп" (Zeevi Group) за 200.000 долара, в това число всякакви активи, 20 самолета Ан-24, 22 самолета Ил-18, 3 самолета Боинг 737-500, 2 самолета Боинг 767-200, 28 самолета Ту-154А/Б/М и пр., общо над 125 самолета, резервни части, сгради. "Зееви Груп" вместо да вложи капитали, съгласно договора за погасяване на задълженията и стабилизиране на фирмата, Gad Zeevi разпродава недвижимото имущество и води "Авиокомпания Балкан" към фалит.

За сравнение Гърция в духа на "ервоинтеграция" през 2012 продава четири самолета Боинг за 32 000 000 евро на американска фирма. Нова цена само на един такъв самолет 215-250 милиона.

Едно е сигурно: Нито Гърция с нейните 32.000.000 евро (при дългове 300 милиарда!), нито България с 200-те хиляди долара от продажбите, не са направили нещо положително за своя народ или икономиката си.

След успешната Оранжева революция, но неуспешното присъединяване на Украйна от НАТО, през 2014 г. Евросъюзът усилено води преговори с Украйна за нейното асоцииране. Като алтернатива, еврокомисарът по енергийните въпроси Günter Oettinger предлага Украйна да не купува газ от Русия, а (руска) газ от Словакия. От само себе си се разбира, че словашката газ (от Русия) няма да се продава от Евросъюза на Украйна по пазарни цени, а по геостратегичеки цени.

В края на 2014 г. поради не оптимално за Запада развитие на Евромайдана, нефтодобива, контролиран от Запада, увеличава добива на петрол, с цел да манипулира цената на нефта и да предизвика икономическа криза в непослушните Русия, Венецуела, Иран. Според изказвания на президента на Иран - Хасан Рухани (حسن روحانی), снижаване цената на нефта е заговор против мюсюлманите.

Започнатият строеж на АЕЦ в Белене през 1987 г., поради "евроинтеграция" на България, е спрян през 1990 г. В същото време ТЕЦ-Марица Изток са подарени на американските "AES Corporation" и "Entergy Corporation".

Новите собственици от благодарност за подаръка, изтеглят кредит за рехабилитация на ТЕЦ-Марица Изток-1 и ТЕЦ-Марица Изток-3, а гарант за погасяване на кредита, става българския народ с бъдещите си сметки за електроснабдяване.

Сумата вложена от merican за рехабилитация е три пъти по-висока, от сумата вложена за рехабилитация на ТЕЦ-Марица Изток-2, която е технологично идентична с централите 1 и 3, но остава държавна собственост.

При направена проверка от "tv7" се оказва, че ТЕЦ-Марица Изток-3, собственост на merican, след тройно по-скъпата рехабилитация има по-малка ефективност, от държавната ТЕЦ-Марица Изток-2: Държавната ТЕЦ има среден разход на пара за производство на единица електроенергия 2,9 тона/MWh. Частната американска ТЕЦ - 3,1 тона/MWh.

За поощряване на чуждестранните "инвеститори", България договаря и да купува за десетилетия напред, тройно по-висока а не пазарна цена, за електроенергия от победителите в Студената Война.

"Vae victis"
"Условията винаги се диктуват от победителите
а победените винаги трябва да са готови на всякакъв
трагически обрат в живота им."

Латинска крилата мисъл


Още по темата:

Ценообразуване

Манипулиране на цените

Собственост

Фордизъм и постфордизъм

Цени при социализма

Как се определя цената на имотите?

www.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu Spiderwww.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu
© 2006-2019 www.aliceswonderland.eu
All rights reserved


eXTReMe Tracker