Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!

Последни новини игри рисунки музика филми приказки моите прятели празници уроци impressum
Михаил Ходорковский Михаил Ходорковски Michail Chodorkowski Mikhail Khodorkovsky Mijaíl Jodorkovski Mikhaïl Khodorkovski

Михаил Ходорковски

Михаил Борисович Ходорковски (на руски: Михаи́л Бори́сович Ходорко́вский) е руски олигарх от еврейски произход. Роден е на 26 юни 1963 г. в Москва в семейството на Борис Мойсеевич и Марина Филиповна. Ходорковски завършва образованието си в Химикотехнологичния институт Менделеев през 1986 и Института за народно стопанство Плеханов през 1988. (Характерно за всички синове на фабриканти, е да завършват икономика, преди да поемат управлението на фабриките на родителите си.)

От 1986 до 1987 Ходорковски е генерален секретар на комсомола в институт Менделеев. Има слухове, че първоначално Ходорковски мечтаел да се отдаде на търговия с оръжия. Под егидата на комсомола, Михаил Горбачов му възлага да проведе капиталистически екперименти.

Ходорковски оглавява "Центр научно-технического творчества молодёжи", който се занимавал с търговия на джинси, алкохол (в това число и фалшив алкохол), компютри. Но също така Центъра за научно-техническо мледежко творчество посредничел на предприятията за укриване на данъци. По-късно Ходорковски разказва, че своите първоначално припечелени пари с "честен труд", той изкарал чрез Института высоких температур АН СССР . По онова време Frankfurter Rundschau нарича финансовите операции на Ходорковски съмнителни.

През 1992 Ходорковски се издига в длъжност съветник на министър-председателя, през 1993 вече е министър на горивата и енергетиката. В края на 1993 Ходорковски участва във финансирането на Борис Елцин в предизборната кампания. На 30 март 1995 Ходорковски предлага loans for shares - програма за приватизиране националните блага на Русия.

През 1996 Ходорковски е вече владелец на втория по големина в Русия нефтен концерн - ЮКОС. При президентските избори същата година, Ходорковски заедно с останалите олигарси, масирано се застъпва за преизбирането на пияницата Елцин. През 1997 Ходорковски обединява ЮКОС с РОСПРОМ в руският нефтен и банков конгломерат ЮКОС-РОСПРОМ, на когото той става ръководител. През следващата 1998 Ходорковски опитва да присъедини и Сибнефть (понастоящем Газпром нефть), но неуспява. През 1989 Ходорковски оглавява и една от първите частни банки в Русия - Коммерческий инновационный банк научно-технического прогресса. Ходорковски въвежда икономическия модел Corporate Governance (Корпоративно управление) и все повече се стилизира като човек на запада.

В същата 1998 ЮКОС вече е водещ в добива на нефт, през 2002/2003 успява да присъедини и Сибнефт, а самият Ходорковски е вече най-богатият руски олигарх, най-богатият милиардер в света под 40 годишна възраст. Точно в момента на своя апогей, "неочаквано" Ходорковски търси съдействие от Джордж Буш и започва преговори да продаде делото на своя живот - ЮКОС на американските нефтени концерни 'ExxonMobil' и 'Chevron Texas' (Шеврон) на Rockefeller. Също както George Soros веднага след първите си успехи като финансов спекулант през 1979 г., инвестира печалбите в 'Open Society Fund' - организация за подривна дейност и Цветни революции в Източна Европа.

Може да се предположи, че Михаил Ходорковски е бил избран още в началото на кариерата си (ако не и в ранното си детство), един ден да предостави националните богатства на Руссия на новите им стопани. Но с появяване на политическата сцена на Владимир Путин, патриотите в Русия получават превес над предателите и "Проекта Ходорковски" се проваля.

Ходорковски финансира както либералната партия "Яблоко", така и коренно противоположната по идеология комунистическа партия "КПРФ". В стила на Джордж Сорос, Ходорковски няма политически възгледи, а цели единствено да елиминира Путин, който пречи на чуждестранните "инвеститори", да приватизират руския нефт и пр. национални блага. Още през 1960-те същите среди, които финансират Ходорковски да свали Путин, са финансирали и Daniel Cohn-Bendit, за свалянето на Шарл дьо Гол във Франция.

На 25 октомври 2003 Ходорковски е арестуван в частния си самолет. В хода на следствието срещу ЮКОС, Ходорковски заявява многократно, че може ако иска да купи не само парламента, но и резултатите от изборите.

От октомври 2003 и предвидено до 2016 Ходорковски е в затвора. Осъден за укриване на данъци, фалшифициране на документи, злоупотреба и разхищаване на средства чрез мошеничество, за обща сума над 1 000 000 000 долара.

Според изявленията на Владимир Путин, Ходорковски е замесен и в поръчване на убийства. Началника на службата за безопасност на ЮКОС, е осъден за доказани 5 убийства на държавни чиновници, които са настоявали ЮКОС да си плаща данъците.

Според версията на Запада, делото има политически характер и Ходорковски е осъден, заради критичното му отношение към Кремъл и заради амбициите му да вземе мястото на Путин. На Запад богаташите имат имунитет и не може за щяло и нещяло да бъдат осъждани на затвор.

Европейският съд по правата на човека (Cour européenne des droits de l’homme) през септември 2011 г. определя осъждането на Ходорковски като не политически мотивирано.

Усилията на руското правосъдие да конфискува "спестените" от Ходорковски милиарди в швейцарски банки, остават безрезултатни. Но не защото става въпрос за политически мотив в присъдата, а защото според швейцарското законодателство неплащане на данъци не е основание за откриване на банковата тайна.

Легендата за началото на кариерата на Ходорковски като олигарх е стандартната американска мечта: "Като работник бил сериозен и докато учел, работел по строежите." Работенето по строежите, както и миенето на чинии, присъства в CV-то на повечето забогатяли чрез "пробивност и амбициозност" бизнесмени.
loading...
През 2011 на интернационалния филмов фестивал в Берлин (Berlinale), е представен немският документален филм "Ходорковски", на режисьора Кирил Туши. Най-сериозният английски вестник The Guardian критикува филма, като тенденциозен:

"Despite his claim of objectivity, Tuschi speaks to more of
Khodorkovsky's friends than foes. Those on his side include
his mother, Marina, his ex-wife, and his eldest son, Pavel,
who lives in exile in the US – as well as ex-Yukos
highfliers Leonid Nevzlin and Mikhail Brudno, both now hiding
from Interpol in Tel Aviv."


"Туши взима интервюта предимно от приятелите на Ходорковски,
сина му, който е емигрант в САЩ, майка му, бившата му съпруга и
бившите му съдружници, които са осъдени за убийства и се
укриват по настоящем от интерпол в Тел Авив."


Филмът третира интересни факти от живота на известния олигарх. В епохата на всекидневни отвличания и убийства по улиците на Москва, Ходорковски се разхождал без телохранители. А домът му - частен жилищен квартал от затворен тип, който се състои от селище с многобройни постройки, разполага с противоядрен бункер, в който и до ден днешен слугите на Ходорковски периодично подменят консервите.

Немците са майстори на документалното кино и въпреки че филмът е съобразен с политиката на запада (от където е финансиран), в подходяща форма разкрива и реалността за периода на "демократичните промени":

"Имаше желание да бъдат създадени супер богати хора,
при което беше абсолютно ясно кои ще бъдат те."

Евгений Сабуров - известен руски поет, драматург, икономист,
професор в катедрата по "Математические методы в экономике"
в руската икономическа академия "Г.В.Плеханов", заместник
министър-председател и министър на икономиката на Русия 1991.


"Ходорковски се договори с Елцин и получи ЮКОС за 300 милиона.
По официални данни, няколко месеца по-късно ЮКОС вече струваше
6 милиарда. Откъде Ходорковски получи 5 милиарда подарък?"

Дмитрий Гололобов, бивш началник на правния отдел на
принадлежащата на Ходорковски компания ЮКОС.


"Елцин имаше две възможности: Вариант А- Да продаде
руските предприятия на пазарни цени. Но тогава руснаци
нямаше да могат да ги купят. Защото да живееш
при социалистическа икономика, означава да нямаш
собствен капитал. В такъв случай цялата индустрия
на Русия, щеше да бъде изкупена от чужденци,
ако цените съответсваха на цените на световния
пазар. Аз не мисля, че което и да е друго
правителство би се съгласило на това. Нито
американско, нито британско, нито френско.
Нито едно от тези правителства, които изискваха
от Елцин приватизация, не би се съгласило цялата
икономика на техните държави да бъде разпродадена
на чужденци. Вариант B - Да подари предприятията
на руснаци".

Christian Michel директор на Libertarian International.

За разлика от руското правителство, българкото правителство в началото на 1990-те избира "Вариант А": "Ако ще се продаваме,
поне скъпо да се продаваме."

Андрей Луканов
- министър-председател на България 1990г.

Руски патриоти

На 20.12.2013 Михаил Ходорковски е помилван и освободен от затвора, по хуманни причини, да посети болната си майка в Русия. Минути след освобождаването му, Ходорковски е качен на частен самолет, доставен от Ulrich Bettermann от Menden/Германия и пристига в Берлин.

След освобождаването му германските медии съобщават за 6 милиарда франка, които Ходорковски преди арестуването му си е "оставил на страна" в швейцарски банки. От тях са известни "само" 200 милиона франка, които Ходорковски е разпръснал между 50 подставени лица.

На Edward Snowden, който рискува живота си за благото на човечеството, Германия отказва политическо убежище. Но за престъпник, който е ощетил руския народ с милиарди, Германия е с разтворени обятия.

Вождът на втората Цветна революция в Белорусия - "Джинсовата революция" от 2006 г., Александр Козулин, също осъден, получаваше помощ в затвора от германския посланик в Минск. Виталий Кличко също започва кариерата си като германски боксьор. Раиса Максимовна Горбачова живеела също в Мюнстер/Германия, преди да умре на 20.09.1999. Майката на Ходорковски също се лекувала в Германия. За газовата принцеса Юлия Тимошенко от Германия настояваха да я пустнат от затвора, че да се стабилизирала здравословно в Германия.


Още по темата:

Михаил Ходорковски се заканва на Путин

Джеймс Пол Варбург

Джордж Сорос

Даниел Кон-Бендит

Голдман Сакс

Планът на САЩ за световно господство

Збигнев Бжежински

Бившите акционери на концерна "ЮКОС", ръководен от Михаил Ходорковский, подадоха иск до американски съд срещу Русия

www.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu Spiderwww.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu
© 2006-2019 www.aliceswonderland.eu
All rights reserved


eXTReMe Tracker