Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
Моногамия
Последни новини игри рисунки музика филми приказки моите прятели празници уроци impressum

Моногамия

Понятието моногамия произлиза от старогръцки - μόνος mónos "сам", "единствен" и γάμος gamos "семейство". Терминът моногамия се използва в биологията и означава пожизнена връзка между два индивида от един вид, с цел размножаване. В разговорния език, моногамия се отъждествява с любов.

Моногамията се противопоставя на полигамията, полиамурията, полиандрията, полигинията, но не е тяхна диаметрална противоположност, защото при полиандрията и полигинията, единия от партньорите сменя своите сексуални партньори, докато другия е моногамен.

В биологията се диференцират два типа моногамия: Социална моногамия и сексуална моногамия. Социално моногамните отглеждат по двойки поколението, но имат секс и с други партньори. 90% от птиците и само няколко вида бозайнци, са социално моногамни.

Copyright:www.aliceswonderland.eu


Антропологични изследвания говорят за 20% - 50% моногамни отношения в човешкото общество, при което изхождат предимно от официалния за епохата морал. Helen Fisher в своите антропологични изследвания доказва, че моногамията се среща изключително рядко при хората и изневярата е съществувала през всички епохи, чак до праисторията.


Още по темата:

Серийна моногамия

Моногамия, като предпазно средство срещу венерически болести

Недостатъци на моногамията

www.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu Spiderwww.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu
© 2006-2019 www.aliceswonderland.eu
Всички права запазени


eXTReMe Tracker