Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
Чарлз Дарвин
Последни новини игри рисунки музика филми приказки моите прятели празници уроци impressum

Естествен отбор

Селекция (от латински selectio - подбор) е понятие от еволюционната теория. Тя е основана на:

1. Естествен отбор е понятие въведено от Чарлз Дарвин, което характеризира редуциране успешното размножаване на определени индивиди от една популация за сметка на други индивиди, които се оказват по-удачни и се размножават повече.

Влияние чрез външни фактори като околна среда, не означава че оцелява по-силния. Естественият подбор може да включва коопериране и алтруизъм. Решаващо е унаследяваните качества на индивидите, да не се предават с еднаква вероятност на следващото поколение. Екологичният подбор включва и детеубийство.

2. Полов отбор, чрез избора на сексуален партньор. Решаващо е да се унаследяват такива качества, които се предпочитат от противоположния пол.

3. Изкуствен отбор, при който хората манипулират размножаването. Изкуствения отбор може да бъде желан или нежелан.

При желания от човека изкуствен отбор се засилва успешното размножаване на такива индивиди, чиито качества на хората са нужни. Животни с желани белези или качества биват отделяни и използвани за разплод.

4. Финансов отбор. В човешкото общество естествения отбор и половия отбор са изместени от финансов отбор. Оцеляват не най-силните, най-умните или най-красивите, оцеляват най-богатите и най-коруптните.

Copyright:www.aliceswonderland.eu
Още по темата:

Отрицателна селекция

Дисгеника

Дисгеника в Източна Европа

Смесена форма на изкуствен и естествен отбор

Разлика между естествен и изкуствен отбор

Проституцията от еволюционна гледна точка

www.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu Spiderwww.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu
© 2006-2019 www.aliceswonderland.eu
All rights reserved


eXTReMe Tracker