Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!

Последни новини игри рисунки музика филми приказки моите прятели празници уроци impressum

Неолиберализъм

Понятието Неолиберализъм произлиза от гръцки "νέος" - нов и латински "liberalis" - отнасящ се до свобода. Неолиберализмът е ново понятие, което за пръв път се употребява през 1938 год. от французина Bernard Lavergne - néo-liberalisme. Още същата година неолиберализъм навлиза като термин в немския език от Alexander Rüstow.


loading...
Неолиберализмът е псевдо-лява политическа, икономическа и социална демагогия, която се заражда в края на Втората световна война, като продължение на фашизма. Икономическа основа на неолиберализма е икономическия либерализъм, а идеологически неолиберализмът цели обогатяване на едни, за сметка на робския труд на други. Аналогично на фашизма, неолиберализмът пропагандира световен ред, при който се налагат силните, а слабите биват потискани и лишени от възможност за просперитет.

Фашизмът провежда евгеника, чрез насилствена стерилизация на определени етнически и социални прослойки, неолиберализмът провежда дисгеника сред васалните народи, чрез финансиране на определени нискокултурни и/или генетично недъгави прослойки.

Copyright:www.aliceswonderland.eu


За най-значителни представители на неолиберализма, се смятат:
Фрайбургска школа (Freiburger Schule) - Walter Eucken, Franz Böhm, Leonhard Miksch и Hans Großmann-Doerth;
Чикагска школа по икономика (Chicago school of economics) - Милтън Фридман;
Австрийска икономическа школа (Österreichische Schule) - Friedrich von Hayek.

Неолиберализмът е доктрина за дерегулация на държавата, ограничаване или пълна ненамеса на държавата в икономиката, пълна икономическа и политическа свобода и против наличието и развитието на държавна собственост.

Към дерегулация и ненамеса на държавата, спада и липса на контрол от държавата върху производството на храни. Например американският концерн "Монсанто" просперира по време на управлението на Роналд Рейгън. Неолибералното правителство на Рейгън тушира фаталните последствия от генно-модифицираните култури на Монсанто, довели до смърт и инвалидизиране на хиляди хора. Ценностите на неолиберализма са печалбите, а не здравето на хората.

Все още в Евросъюза   търговците на хранителни продукти са задължени на етикетите да упоменат произхода да продуктите и това дали са третирани с химикали и ГМО. В САЩ няма такова задължение и амриканците не знаят какво ядат.

В областта на социалната политика, основна пречка за реализирането на "справедливо" общество, неолибералите виждат в регламентиране на минимална заплата. Според тях с премахване на минималната заплата и помощите за безработни, ще се премахне и безработицата. Това ще рече, че ако в България се премахне ограничението за минимална заплата и се премахнат помощите за безработни, ще се отворят много "нови" работни места за 50 лева, за 20 лева на месец и ще има работа за всички.

Според самите неолиберали, неолиберализмът бил хетерогенно течение в политикономията, което нямало ясно разграничаване на отделните школи и отделните представители, чието причисляване към това течение понякога било спорно.

Според неолибералите, фашизмът и комунизмът са фракции на едно и също управление. Според фашистите, комунизмът и капитализмът са фракции на едно и също управление. Според комунистите, фашизмът е екстремна форма на капитализъм.

Синоними на неолиберализъм - турбокапитализъм, глобализъм, корпоративен капитализъм, финансов капитализъм, олигархичен капитализъм.


Още по темата:

Дерегулация в културата и нравите на обществото

Цел на неолиберализма

Разликата между неолиберализъм и фашизъм

Неолиберализмът и феминизма

Частна държава

Икономически либерализъм

www.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu Spiderwww.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu
© 2006-2019 www.aliceswonderland.eu
All rights reserved


eXTReMe Tracker