Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!

Последни новини игри рисунки музика филми приказки моите прятели празници уроци impressum

Неолиберализъм и фашизъм

Неолиберализмът възниква непосредствено след края на Втората световна война, като продължение на фашизма, който вдъхновява подпалвачите на войната.

През 1944 г. излиза книгата "Der Weg zur Knechtschaft", на един от най-фанатичните неолиберали - Фридрих фон Хайек. В нея авторът се опитва да внуши на читателите, че фашизма и комунизма са еднакви идеологии - крадеца вика дръжте крадеца. В този стил следват и други книги, като например "The Burden of Our Times" (1951) на Hannah Arendt, издадена в САЩ под заглавие "The Origins of Totalitarianism". Hannah Arendt получава в същата година американско гражданство.

Нацистката идеология по време на Втората световна война, се базира на Закона на джунглата - псевдонаучната теория евгеника и социален дарвинизъм. На Закона на джунглата и на социален дарвинизъм се базира и асоциалната доктрина на неолиберализма.

Лайтмотив на нацизма е превъзходството на германската нация. Лайтмотив на неолиберализма е превъзходството на англосаксонците. При всички статии и дискусии на научни теми, се цитират мнения на американски и британски учени. В масовите сцени в игрални филми, статистите се появяват за кратко време на екрана с дехи, с изобразено върху тях американското или британското знаме. Жълтата преса дискутира клюки около американски и британски топ-модели и поп-звезди.
Пропаганден позив
Пропагандата на фашизма, както и на неолиберализма, обещава на народа права и собственост. Нацистите обещават връщане на земята в пълна собственост на селяните, неолибералите обещават собствен бизнес за всеки гражданин.

Както за нацизма, така и за неолиберализма е характерно отвращение и омраза към славяните. Централно място в пропагандата както на фашизма, така и на неолиберализма, заема подклаждане на омраза към руската култура и руския народ.
loading...
Нацистите наричат войната срещу Русия - война срещу варварството. Неолибералите наричат войната срещу Русия - война за демократични ценности. Фашистите водят война за разширяване на жизненото си пространство на изток - "Lebensraum im Osten", неолибералите водят войни за разширяване на НАТО на изток - Цветни революции в Източна Европа и гражданска война в Украйна, за разширяване на евроатлантическите ценности на изток.


"Я всегда думал что демократия - это власть народа,
но вот товарищ Рузвельт мне доходчиво объяснил, что
демократия - это власть американского народа."

Иосиф Сталин

www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.euSpiderwww.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu
© 2006-2019 www.aliceswonderland.eu
All rights reserved


eXTReMe Tracker