Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
Тримата щастливци
Последни новини игри рисунки музика филми приказки моите прятели празници уроци impressum

Олигархия

Олигархия (от гръцки ὀλιγαρχία - господство на малцинство) в класическата (античната) конституция означава дегенерация на аристокрацията . Според древногръцкия историк и военачалник Полибий (гр. Πολύβιος; лат. Polybius) основните форми на държавно управление са три:

Еднолично управление - Монархия - Тирания
Управление на няколко - Аристокрация - Олигархия
Управление на всички - Демокрация - Охлокрация


Според Платон (Πλάτων 427г.–347 г. пр.н.е.) олигархия е беззаконно господство на богатите, които се ръководят само от лична изгода.

Терминът олигархия става особено популярен края на Студената война в Русия, когато в хаоса при управлението на Михаил Горбачов и Борис Елцин, чрез криминални способи, огромни богатства и политическо влияние се концентрират в ограничен кръг хора - олигарси. Най-известните от тях са Михаил Ходорковски и "газ-принцесата" Юлия Тимошенко.

Въпреки, че на днешно време терминът олигархия се използва като негативно определение за управлението на Русия, тази форма на управление важи особено за Западните демокрации и най-вече за САЩ, където цялата икономика, дори и печатането на американския долар, е в ръцете на няколко клана - вечните олигарси: Ротшилд, Рокфелер, Сорос & co., които от столетия управляват САЩ, манипулират външната политика на САЩ ("Досиетата от Панама"), манипулират естетическите ценности (Rockefeller заедно с ЦРУ са финансирали упадъчни течения в изкуство - абстрактен експресионизъм и атонална музика), а чрез финансовите институции IMF, World Bank и Световната търговска организация (СТО) манипулират икономиката и на останалия свят.

Тази клика от акционери, банкери и фабриканти, живее в частни жилищни квартали от затворен тип и никога не се среща с населението, което управлява.
loading...
Donald Trump в предизборната си кампания за президентските избори в САЩ през 2016 г., заяви пред телевизиите, че политическата система на САЩ е коруптна. Той самият е подкупвал политици, както републиканци, така и демократи:

"You better believe it... I will tell you that
our system is broken. I gave to many people.
Before this, before two months ago, I was a
businessman. I give to everybody. When they
call, I give. And you know what? When I need
something from them, two years later, three
years later, I call them. They are there for
me. And that's a broken system."

Donald Trump

В медиите, контролирани от същите онези потомствени олигарси, ежедневно се засветяват имената на руските олигарси: Владимир Потанин, Роман Абрамович, Борис Березовски, Михаил Фридман. Но имената на Рокфелер, Ротшилд, Джордж Сорос, Susanne Klatten, за западните медии са табу и те са в постоянна готовност да заклеймят всяка информация около тях, като конспиративна теория или антисемитизъм. Вероятно те са добрите олигарси, а руските олигарси са лошите олигарси.

Казионните медии информират само за яхтите на руските олигарси, но за яхтите на американските олигарси никой, нищо не знае. Крадецът вика: Дръжте крадеца! А може би американските олигарси не ползват яхти и когато искат да се разходят по други държави, се качват на самолетоносач.

Когато от обществеността не може да се скрие любовната афера на най-богатата германка Susanne Klatten - акционерка на BMW, с пикап-артиста Helg Sgarbi, който по негови изявления я шантажира за да отмъсти за своите предци, работили принудително в концентрационните лагери за процъфтяване бизнеса на клана Quandt/Klatten, тогава средствата за масова информация интерпретират Helg Sgarbi като жиголо и изнудвач, а Susanne Klatten като невинна жертва.

При капитализма няма по-тежко престъпление от това, да вземеш пари от богатите.

Вече 25 години Западът успешно поучава източно-европейците, че снижаване жизнения им стандарт е следствие от техни местни олигарси, които били откраднали обществените блага. И умствено ограничените хора не се замислят, че олигарси има навсякъде и най-много в САЩ, но в САЩ те не причиняват снижаване жизнения стандарт.

Не американските олигарси поискаха да продадат на Михаил Ходорковски американския петрол. А руският олигарх Ходорковки опита да продаде руския петрол на американските олигарси.


Филми, тематизиращи произхода на олигарсите:
"Имало едно време в Америка" (Once Upon a Time in America)
от 1984 г., режисьор Серджо Леоне
"Ходорковски" от 2011 г., режисьор Кирил Туши


Още по темата:

Псевдоолигархия

Ролята на олигарсите в политиката

www.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu Spiderwww.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu
© 2006-2019 www.aliceswonderland.eu
All rights reserved


eXTReMe Tracker