Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
Последни новини игри рисунки музика филми приказки моите прятели празници уроци impressum

Излизане зад граница при комунизма

По време на комунизма   населението имаше гарантирано работно място до пенсия, гарантирано жилище, отопление, безплатно медицинско обслужване и безплатно образование по default. И единственото за което хората при комунизма детински си мечтаеха, беше да притежават лъскави западни коли и пр. статус символи и да пътешестват (ако може безплатно) по целия свят. Повечето дори не искаха да пътешестват, а само да поработят година-две, да си спестят пари за лека кола.

Хората при комунизма бяха наивни и не схващаха, че навсякъде по света не е важно какво можеш, а кой си и на всякъде по света жените си избират мъже не по любов, а по социален статус. И за да се почувстваш добре, има смисъл да пътешестваш не на Запад, а да обикаляш бедни държави, където местните ще те гледат в очите. А ако си ратай, никой не се интересува от теб, където и да си. Само ще ходиш да гледаш как другите живеят. На днешно време българите вече могат свободно да обикалят целия свят, но вече отдавна не им е до пътешествия, а до това физически да оцелеят.

Copyright:www.aliceswonderland.eu


Пътуването в чужбина при комунизма беше проблематично, дори и за жени с богати спонсори. До началото на 1960-те, жизненият стандарт в Западните индустриални държави и Източна Европа беше приблизително еднакъв. До тогава и беше свободно придвижването зад граница и имиграция по целия свят.
герб на НРБ придвижване зад граница
През 1970-те и 1980-те зад граница излизаха само дипломати (агенти на Държавна сигурност), шофьори на TIR, строителни инженери и лекари в развиващите се страни - Ирак, Иран, Либия, Мароко, Алжир, Тунис и други африкански страни. По време на комунизма нямаше българи-гастарбайтери, които да работят на Запад мръсната, нископлатена, вредна за здравето и унизителна за западняците работа.

Но също професионални и самодейни танцови ансамбли, хорове и оркестри ходеха на турнета в САЩ, Западна Европа, Бразилия, Мексико Япония и пр. Често българите по време на турнета бяха разквартирувани при местни жители. И с тях винаги имаше по един "педагог" - служител/ка от Държавна сигурност, чиято роля и до ден днешен не е изяснена. "Педагогът" от ДС не предотвратяваше членове на групата да останат на Запад и да поискат политическо убежище.

В разгара на Студената Война от началото на 1970-те, Западните индустриални държави започват подривна дейност, като предлагат престижна и високо платена работа на всички поискали политическо убежище от Източна Европа, които оклеветяваха комунизма пред западните меди и диверсионните радиостанци "Радио свободна Европа", "Дойче веле", "BBC", "Voice of America", което води до построяването на Берлинската стена, като символ на "Желязната Завеса".
loading...
След петролната криза 1973 г. и петролната криза 1979 г., планирани вероятно от Билдербергския Клуб, за заздравяване на американския долар, голяма част от лъскавите западни стоки в социалистическите страни вече се продават само в кореком. От тогава започват да се наблюдават млади българки, които се захласват по чужденци с шоколади и кутии кока-кола в ръка.

По онова време единствената алтернатива за чужденци, мераклии да се обзаведат с българка, е била да се оженят за нея, което е свързано с финансови рискове и представлява значителна психологическа бариера, поради което браковете с чужденци по време на комунизма бяха рядкост. На днешно време българките могат да правят компания на западняци и да раждат от тях извънбрачни деца, без да трябва да се омъжват, което значително улеснява "осмозата".

По време на комунизма малка част българи и българки успяват да се оженят/омъжат за чужденци от Западна Европа и САЩ. Официалната им версия е, че били се запознали случайно на морето. В действителност това бяха хора със солидна финансова подплата, повечето от тях (деца на) служители от Държавна Сигурност. И в повечето случаи не са се запознали по българското черноморие случайно, а са ги запознали техни колеги.

Тъй като българите не са мюсюлмани с асиметрична ендогамия, единствено строгата миграционна политика на тогавашното комунистическо ръководство, успява да противостои на международния полов отбор и до края на 1980-те предпазва България от демографска катастрофа.


Още по темата:

Животът при комунизма

Цени при социализма

www.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu Spiderwww.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu
© 2006-2019 www.aliceswonderland.eu
All rights reserved


eXTReMe Tracker