Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!

Последни новини игри рисунки музика филми приказки моите прятели празници уроци impressum

Филми тематизиращи живота при комунизма

"Стиляги" 2008, режисьор Валерий Тодоровский. Интерпретира живота при комунизма през 1950-те.

"Любовь в СССР " 2012, режисьор Карен Шахназаров. Интерпретира живота при комунизма през 1970-те.

Трагикомедията "Good Bye, Lenin!" (Сбогом, Ленин!) от 2003 г., с режисьор Волфганг Бекер, тематизира живота в Източна Германия непосредствено преди и след Обединението на Германия. И преди Обединението, т.е. при социализма, ГДР бива интерпретирана като репресивна държава с постоянни побоища от полицията върху населението, а хората чакат с години за закупуване на "Трабант".

За периода след Обединението, филмът натъртва на заливането на магазините в бившето ГДР със западни стоки и улиците с лъскави коли западна марка. И до кофите за боклук изпаднал пенсионер кълне, че е останал без работа.

"Сбогом, Ленин!" не може да даде представа за живота през социализма. "Сбогом, Ленин!" е обременен от пропагандни клишета, както повечето германски филми, интерпретиращи живота при социализма и въпреки добрата актьорска игра, се причислява към жанра пропаганден филм.

Copyright:www.aliceswonderland.eu


"Der Tunnel" ("Тунелът") от 2001 г., режисьор Roland Suso Richter, интерпретира, според твърдения на авторите си, реални събития с трафик на имигранти от ГДР в ГФР, от началото на 1960-те. Протагонистите, които бягат от Източна Германия се интерпретират като въодушевени от евро-атлантичеки ценности. В действителност мотивът за имиграция от изток на запад е бил винаги един - сдобиване със статус символи.
loading...
"Отрова за мишки или как да си направим банка" се опитва да проследи историята на българо-циганска банда - крадци, които се запознават през 1988 г. в трудово-възпитателно училище, а след свалянето на комунистическия режим през 1989 г., престъпниците навлизат в света на собствения бизнес.

"Райские птицы" тематизира наивността и желанието на хората в Източна Европа за свободно придвижване зад граница, което по време на коунизма им бе отнето.

"Берлински синдром" интерпретира носталгията на източно-европейците по комунизма, като стокхолмски синдром.

" Розичка / Różyczka" тематизира неуспешния опит за Цветна революция в комунистическа Полша през 1968 г.


Още по темата:
Животът при комунизма

www.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu Spiderwww.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu
© 2006-2019 www.aliceswonderland.eu
All rights reserved


eXTReMe Tracker