Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
Многоженство
Последни новини игри рисунки музика филми приказки моите прятели празници уроци impressum

Ако ти нямаш жена, значи някой има две.

Полигиния е форма на семейство - една от формите полигамия, при която един мъж е женен за повече от една жена. Тъй като броят на мъжете и жените е приблизително равен, за да може един мъж да има много съпруги (любовници), трябва много други мъже да нямат жени - игра с нулева сума.

Многоженството, за разлика от многомъжеството е официално разрешено в много региони на света. В случай че мъжът е женен само за две жени, става въпрос за Бигиния.

Copyright:www.aliceswonderland.eu


В много случаи полигинни семейства са с ярко изразена йерархия и конкурентна борба между жените. Обикновено първоомъжените стоят по-високо в йерархията.

Характерно за общества с разрешено многоженство е възрастни мъже да се женят за млади жени, а млади мъже да остават дълго време ергени или да се женят за стари брантии и вдовици.

Многоженството е компонент на стари религии, на юдаизма, а на днешно време на исляма. Многоженство съществува официално в Африка, в Близкия и Среден Изток, Китай, Индонезия, Меланезия, Полинезия, както и при различни етнически индианци в Северна и Южна Америка и особено в щат Юта. На практика многоженство съществува навсякъде, където има бедни и богати.

Многоженството, наричано още харем, е типично за животински организми, при които съществуват големи физически различия между отделните мъжки индивиди. При хората различията са от финансово естество и многоженството намира приложение в периоди на икономически рецесии, при които богатите екстремно увеличават своето състояние, за сметка на затъването на бедните в дългове.

Концентрация на голяма част от жените в репродуктивна възраст в обсега на една тънка прослойка мъже, води след себе си до дефицит на жени, респективно излишък на мъже сред останалата част от населението. В миналото проблема с бедните мъже се е решавал чрез войни.

Животните с изразена йерархична структура, се размножават полигинно. Характерен пример е горилата (Gorilla beringei), при която най-високостоящият в йерархията самец, държи монопол върху размножаването и е баща на 85% от децата (според Karen Strier от университет Wisconsin/USA). Подобна е ситуацията и при хората. Според експерти, повечето кукувичи деца при хората в определен район, са от един мъж - този с най-висок социален статус.

При други видове маймуни, например Brachyteles hypoxanthus, отделните членове на групата имат сравнително равни права и при тях само 18% от децата са от самеца с най-висок ранг. Вероятно подобна е ситуацията в страни с планова икономика.

При човекоподобните маймуни се срещат трите форми: Моногамия, полигамия и промискуитет.
Многоженство
При горилата се среща формата многоженство и мъжкия загражда участъка си, като крещи и удря с ръка по дърветата. Мъжете в полуцивилизованите страни, демонстрират мъжественост чрез модифициране ауспуха на мотоциклета си и когато минат шумно, простакесите извъртат глава след тях.

Хипопотамът маркира участъка си, чрез въртеливи движения на опашката, с която разпръсква във всички посоки изпражненията си. При приватизацията на хотелите по българското черноморие, западните собственици маркират участъка си с огради, намазани с грес.


Още по темата:


Форми на многоженство
loading...
Асиметрична ендогамия

Харемите в Османската империя

Съвременните хареми

Харемът е школа за жените

Оргиите на богаташите в изкуството

Решаване проблема с бедните мъже

Многомъжеството

Фатални жени в световната история

Османските хареми в изобразителното изкуство

www.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu Spiderwww.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu
© 2006-2019 www.aliceswonderland.eu
All rights reserved


eXTReMe Tracker