Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!

Последни новини игри рисунки музика филми приказки моите прятели празници уроци impressum

Пост-капитализъм
Какъв строй ще дойде след капитализма? Експерти в 2005 година са прогнозирали, че капитализма ще просъществува още 15 години, т.е до 2020-та година.

Епохата на Студена Война и съвършена конкуренция между Изтока и Запада, е ознаменувана със социална политика и в двата лагера, което води до икономически възход и минимална безработица.

През 1990 год. комунизма в Източна Европа капитулира, с което Западът остава практически без конкуренция. В условията на политически монопол, капитализмът увеличава експлоатацията над хората, класата на богатите обсебва все по-голяма част от обществените блага.

Резултатът от победата над комунизма е турбокапитализъм - икономиката се конкурира с хората:
През 2005 год. 2,6 милиарда души живеят с по-малко от 2 долара на ден - това е по-малко, от разходите на американците и европейците за техните кучета. Годишните доходи на тези 2,6 милиарда души, са по-малки от състоянието на 300-те богати кланове - един билион долара.

Вече през 2013 год., според списание Forbes, общият капитал на най-богатите хора в света възлиза на 5,4 трилиона долара (4,6 трилиона през 2012 год.). В списъка на най-богатите са 210 кланове с общо 1426 човека.

Родината на болшинството милиардери остава както в миналото САЩ, на второ място Азия, Европа на трето място.

Всяка седмица 250000 деца умират преди да са навършили 5 години. За няколко години, това са повече умрели хора, от колкото през време на Втората световна война. Всеки ден измират около 20 вида животни и растения, завинаги.

Според експерти, капитализмът е обречен на саморазрушение. Но повечето спекулации относно режима, който ще замести капитализма, се основават на модели обществени системи, известни от миналото: Социализъм, социална пазарна икономика, комунизъм, технокрация, анархизъм, плутокрация, Binary economics, пост-капиталистическа дистопия, Bastard feudalism - пропадащ феодализъм, клептокрация, криптокрация - Билдърбъргски Клуб.

Съществуват и футуристични представи като post-human - пост-човек, който се отказва от нормалната представа за човек, отказва се от семейство, в който са интегрирани всички открития в биотехнологиите, медицината, имплантати на органи (силиконови гърди).


Още по темата:

Постфордизъм

Краудсорсинг

Безкласово общество


www.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu Spiderwww.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu


© 2006-2019 www.aliceswonderland.eu
Всички права запазени


eXTReMe Tracker