Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
WWW . A l i c e ` s W o n d e r l a n d . EU

Последни новини игри рисунки музика филми приказки моите прятели празници уроци impressum

"Le moyen le plus sûr de rester
pauvre est d'être honnête homme."

Citation de Napoléon Bonaparte

"Най-сигурния начин да останеш беден
е да бъдеш честен."

Наполеон Бонапарт

Бедност

Квота на бедност е съотношението между членове на обществото, които разполагат с доходи по-ниски от определения официално жизнен минимум и останалата част от населението.

Жизненият минимум за различните страни и за различните области и градове в една държава, е различен. Например в Източна Германия все още жизненият минимум официално е по-нисък от този в западните републики.
Бедност
Квотата на бедността е един от критериите за определяне жизнения стандарт в една страна. За определяне нивото на бедността, се използват два различни метода:

А.) Като ориентир се взимат средните доходи на населението. От средния доход се взима половината - 50% от средната заплата. Всеки, който получава по-малко от половината, от официалната средна заплата, се смята за беден. Този метод изчислява относителната бедност в една държава.

Б.) Като ориентир се взима потребителска кошница, чиято цена на месец определя прага на бедността. Тази част от населението, която печели по-малко от стойността на потребителската кошница, се смятат за бедни. Този метод определя абсолютната бедност, основана на покупателната способност на населението.

Понякога могат да се определят две потребителски кошници, за определяне на нормално бедните и екстремно бедните, в зависимост от това коя от потребителските кошници е по възможностите на месечните доходи.
Бедност

Средната заплата за България за 2011 год. е 704 лв. (източник: Национален статистически институт). По данни на ЕСТАТ (публикувани на сайта на БНР) средата на юни 2011 над половината от българските семейства живеят с общ доход под 500 лева. Ако се приеме, че става въпрос за двучленни семейства, то повече от половината население на България, трябва да преживява с по-малко от половината от средните доходи за страната, т.е. под прага на бедността.

В Германия например важи: Който има доход по-нисък от 60% от средния, е беден. 2012 година това са всички, които имат месечен доход под 950 евро. (В началото на 1990-те средната заплата в Германия беше значително по-висока - 5700 марки./ 2874 евро)

Средната заплата в една държава не определя колко богата е държавата. И само фактът, че официалната средна заплата в Германия е 1583 евро, в Полша 950 евро, а в България 400 евро, съвсем не означава че Полша е два пъти по-бедна от Германия, а България четири пъти по-бедна от Германия.

Бедност

В древността и средните векове, не е имало богати и бедни държави. През средновековието преди Великите географски открития, Западна Европа е била по-изостанала от Ориента. Например по времето на Авицена (‏أبو علي الحسين بن عبد الله بن سينا) около 1000 год. от Новата ера, науката и медицината в тогавашна Персия (днешен Иран и Афганистан) са били значително по-напреднали от колкото в Европа.

През 19-ти век разликата в собствеността,
притежание на богати и бедни държави е била в съотношение 3:1.
През 1950 година съотношението е 35:1.
През 1990 година съотношението е 74:1.

По брутен вътрешен продукт на глава от населението, през 1970 г. България е била два пъти по-бедна от най-развитите Западни страни: Западна Германия и Япония. В момента (2014) България е десет пъти по-бедна от евро-атлантическите си "партньори".

Богатите държави не са забогатели от това, че са съградили блага, а от това, че са отнели благата на бедните държави, защото благата на Земята са константа - игра с константна сума.

В епохата на Великите географски открития, европейците заграбват Америка, благодарение на огнестрелното оръжие, което местните индианци не са имали. Европейците провеждат геноцид над местното население, отвличат и поробват хора от Африка, които работят насилствено без възнаграждение, а благата от Америка изнасят за Западна Европа.

След края на колониализма, САЩ и западно-европейците инсталират марионетни правителства в бедните държави, които се грижат за развиване в тях на добивната, но не и на преработвателната промишленост. А модерните технологии трябва да са табу за бедните държави.

Според визията на Запада, бедните държави трябва само да продават суровини евтино, а да купуват стоки от Запада - скъпо. (Осовна идея и във филма "Upside Down" от 2012 г.) Освен че добивът на суровини в бедните държави също е собственост на западни корпорации.

Без колониализма, западно-европейците щяха на днешно време да са точно толкова бедни, колкото всички останали народи по Земята. Респективно всички бедни народи, нямаше на днешно време да са толкова бедни.

Докато лукавите служители на ООН официално все още "се борят" с глада и мизерията по света, немски журналисти вече открито говорят за дидактическия смисъл от бедността. Бедността благоприятства хората да бъдат изнудвани. Бедността подтиква хората към действия, които иначе не биха извършили. Бедността помага хората да бъдат лесно манипулирани.

Разликата между свинете и бедните хора е,
че на свинете не им се налага да работят, за
помията с която ги хранят.
Още по темата:

Екзистенц-минимум

Социален статус

Социална класа

Прекариат

Влияние на доходите върху продължителността на живот

Потребителска кошница

Бедните при комунизма

Кой печели от бедността

Мизерията в Германия

Половината от децата и младежите в ЕС живеят в мизерия

Бедността в ЕС прогресира

www.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu Spiderwww.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu
© 2006-2019 www.aliceswonderland.eu
Всички права запазени


eXTReMe Tracker