Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!

Последни новини игри рисунки музика филми приказки моите прятели празници уроци impressum

Прекариат

Прекариат (от латински precarius) е неологизъм от свързването на прекаритет с пролетариат. В социологията и икономиката, прекариат е социална прослойка на безимуществени, нискообразовани или с нетърсени на пазара професии хора, които прекарват живота си като наемоработници с по-кратки или по-продължителни периоди на безработица, в САЩ обитават Trailer Parks - така наречените Redneck.

Според италианския политолог Alex Foti, прекариат в постиндустриалната епоха е това, което е бил пролетариата в индустриалното общество.

Предшестващ термин е лумпен-пролетариат, въведен от Карл Маркс. Според Маркс лумпени са хора от различни класи, но най-вече пролетариат, които не притежават собственост, преживяват от случайни доходи и са на дъното на капиталистическото общество.

Политически, според Карл Маркс, лумпените са неблагонадежни, пасивни и реакционери, тъй като най-често са необразовани, неинформирани, с ограничено мислене. В духа на славянофобията на Хегел, в ранните си статии Маркс разделял виенския пролетариат от лумпенпролетариата на югославяните, като твърдял, че само западния, градския, индустриален пролетариат, притежава революционен потенциал.

Copyright:www.aliceswonderland.eu


В българското общество, понятието лумпен, най-често се използва за обозначаване на клакьори - хора, които биват наемани от неправителствените организации, да протестират срещу правителства, неудобни за западните корпорации.

Жанр в киното, който тематизира живота на прекариата в Западните индустриални държави, е социален реализъм.
loading...

www.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu Spiderwww.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu
© 2006-2019 www.aliceswonderland.eu
All rights reserved


eXTReMe Tracker