Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!

Последни новини игри рисунки музика филми приказки моите прятели празници уроци impressum

Пропаганда е езикът, на който богатите разговарят с останалата част от
обществото.

мир
Пропаганда

Думата пропаганда произлиза от латински propagare, което означава разпространяване, размножаване, разширяване. Пропаганда е умишлен и систематичен опит, за формиране на мироглед, манипулиране на познания и емоции и управляване на поведението, с цел постигане на желана от пропагандистите реакция.

В тесния смисъл на думата, пропаганда е средство за влияние, манипулиране и гарантиране на господство на един елит, една прослойка или един пол, посредством лъжи.

"Само лъжата се нуждае от подкрепата
на държавната власт, истината устоява
от само себе си."

Бенджамин Франклин

Понятието пропаганда се използва предимно във връзка с политиката, в икономиката се нарича реклама, в религията - мисионерство.

Универсална пропаганда

Доколкото политиката предполага конкурентна борба между държави или общности от държави; икономиката предполага конкуренция между производители и/или търговци на стоки и услуги; мисионерството предполага конкуренция между религии за сфери на влияние; съществува и универсална форма на пропаганда, която се прилага във всички йерархични общества (всички в историята на човечеството), независимо от обществено-икономическата формация, религия или политическа ориентация.

Универсална пропаганда е темата за Американската мечта и темата за любовта - и двете целят създаване на илюзия, че щастието и просперитета са възможни и достъпни за всички. Човек сам кове съдбата си и сам избира партньора си . Т.е. щастието и просперитета зависи от субекта, не от обществото.

Нужда от пропаганда

Всяко йерархично общество е съставено от господстващи и експлоатирани, от привилегировани и ощетени, от щастливци и неудачници. От прослойки, които са в антагонистични отношения. Всяка обществена система се базира на определена идеология. Всяка идеология се базира на ценности. А за да се наложи идеологията се нуждае от култивиране на тези ценности чрез пропаганда. Всяка пропаганда съдържа набор от митове.

Пропагандата е основното оръжие, с което управляващите в една държава държат в подчинение управляваните. Използва се както при диктаторските режими - комунизъм и фашизъм, също и в така наречените държави с демократични традиции. Евро-атлантическите държави имат основно предимство пред комунистическите, че пропагандата я подкрепят с тайни терористични организации, като например ГЛАДИО, които действат под фалшив флаг.

Copyright:www.aliceswonderland.eu


Методи на пропагандата

loading...
От решаващо значение за пропагандата е умелия подбор на новината и нейното манипулиране, а не истинния ѝ характер. Подобно на High-Concept филмите, пропагандата най-често е конципирана не върху логически възможни събития, а върху маловажни факти или плоско скроени измислици, които целят да въздействат емоционално на възможно по-широка публика.

Въздействие върху интелекта е нецелесъобразно, тъй като включване на рационалното мислене при публиката, е първата стъпка към разкриване на лъжата.

Модифициране и фалшифициране на историята:

Отрича се правото на първата брачна нощ, за да се оневини феодализма, като репресивен и експлоататорски строй, който много наподобява на неолиберализма.

Отрича се Баташкото клане - Мартина Балева, за да се умаловажи ролята на Русия, за освобождаването на България от Османско владичество.

За подклаждане на русофобия и славянофобия, "историци" твърдят, че българите били карани насила да говорят славянски език - Стоян Динков.

Отрича се антифеодалния характер на Въстанието на Ивайло и се оспорва произхода на Цар Ивайло от бедно семейство. В същия дух Владимир Илич Ленин се интерпретира като произхождащ от богаташко семейство, а Октомврийската революция, като планирана от Запада.

Copyright:www.aliceswonderland.eu


Приписват се заслуги на Бисмарк за освобождението на България от Османско Владичество, с цел да се умаловажи ролята на Русия и да се припишат заслуги на Запада, в лицето на Германия.

В последно време по форумите в интернет може да се прочетат трогателни постинги на представящи се за правнуци на германски евреи, които били участвали в румънската армия (не руската!), в Освобождението от османско робство.

Фабрикува се благоприятна за българското население демографска политика на османите по българските земи - твърдения на проф. Щелиан Щерионов от БАН, публикувани от "Дойче Веле", пак с цел да се релативира ролята на Русия, за освобождението от Османско робство.

Модифициране на религията:

Цитати от Библията, които са в дисонанс с политиката, соросоидите отричат, твърдят че са копирани от интернет и сътветно са измислени.

Хронологическо разместване събития от историята:

Опашките за хляб от периода на шоковата терапия 1989-1997, приписват на комунизма 1945-1988. Цените от края на 1980-те, сравняват със заплатите от 1960-те.

Манипулиране на самосъзнанието:

Изказват се мнения по форумите в интернет, целящи създаване на комплекс за малоценност на база етническа и национална принадлежност.

Манипулиране на езика:

Сладка тема на евроинтеграторите е "Филологически проучвания", относно навлизане на чужди думи в родния език. Излизане от употреба на руски думи в българския език и навлизане на англицизми се издига в култ. Форумите в интернет отварят цели раздели, в които потребителите да вписват англицизмите. Българската национална телевизия не остава по-назад от доходоносната кампания, да се гордее с "новите американизми и излишните руски думи в българския език".

Целенасочено модифициране на езика не е откритие на неолибералите пардон демократите на 21-ви век. Понятието Нов-говор съществува от миналото столетие.

Полуистина:

За да привличат публика, медиите предлагат някакава полуинформация или развлечение, подобно на закачването на червей на въдицата за ловене на риба. И доколкото някои риби успяват да изядат червея, без да се закачат на куката, дотолкова и някои потребители успяват да се информират от медиите, без да се повлияят от вредното им въздействие.

Това въздействие на медите върху масите, на езика на НАТО се нарича "Psychological Operations" - PSYOP. В сферата на цивилния живот се нарича "Public Relations" - Пиар. Някои автори го наричат психологична война.

"Ние трябва да казваме истината, истината
и само истината. Но - не цялата истина."

Йозеф Гьобелс


Принципът на "полуинформиране" е по-разпорстранен в развитите индустриални държави. За българските мащаби се прилага най-често 100% дезинформиране. Водещи в кампанията за дезинформиране на населението в България, са интернет-форумите, жълтата преса.

Казват, че човек трябвало да умее да чете между редовете. На българите им е достатъчно в прочетеното или чутото, просто да заменят думите "да" с думата "не".

"Half a truth is often a great lie."
Benjamin Franklin
"Половината истина често е огромна лъжа."

След изборите в Унгария през 2011 година, дясното управлението на Виктор Орбан, западните медии остро критикуват, като ограничаващо свободата на медиите и демократичните ценности. Три години по-късно, когато в Унгария започват протести по сценарий подобен на "ранобудните" протести в България, става ясно, че под свобода и демократични ценности, Запада разбира свободно повишаване цените за енергоснабдяване във васалите си.

Правителството на Виктор Орбан е въвело допълнителни данъци за интернационални концерни (предимно от ЕС) "инвестирали" в Унгария, както и понижаване с декрет от държавата на цените за енергия, което предизвиква протести. По думите на Орбан "борба за свобода, която унгарците водят срещу Запада".

Повторение на една и съща лъжа:

Характерен метод на пропагандата, е перманентното повтаряне на една и съща лъжа, докато потребителите свикнат и най-накрая повярват в нея. Съшият метод се използва и за лансиране на идоли в киното, киното, хитове в поп-музиката, стереотипи в модата.

Wenn man eine grosse Lüge erzählt und sie oft genug wiederholt, dann werden die Leute sie am Ende glauben. Man kann die Lüge so lange behaupten, wie es dem Staat gelingt, die Menschen von den politischen, wirtschaftlichen und militärischen Konsequenzen der Lüge abzuschirmen. Deshalb ist es von lebenswichtiger Bedeutung für den Staat, seine gesamte Macht für die Unterdrückung abweichender Meinungen einzusetzen. Die Wahrheit ist der Todfeind der Lüge, und daher ist die Wahrheit der grösste Feind des Staates."

Joseph Goebbels,
Propagandaminister der Nazis

"Когато разказваш една голяма лъжа и я повтаряш достатъчно често, хората започват да ѝ вярват. Лъжата трябва до тогава да се твърди, докато се удаде на държавата, да
заблуди своите граждани относно политическите, икономическите и военни последствия от лъжата. От решаващо значение за държавата е, цялата си власт да използва за потискане на различните мнения. Истината е смъртният враг на лъжата, с което истината е и смъртният враг на държавата."


Йозеф Гьобелс -
министър на пропагандата на Нацистка Германия


Създаване стереотипи в модата:

Създаване на стереотипи в модата се практикува от господстващите с цел консумация на стоки, с цел намаляване на раждаемостта, тласкане на населението към морална и личностова деградация.

В последно време често (в българските) медии се натяква за така нареченото "селфи". Селфи и публикуване на детайли от личния живот в социалните мрежи, според казионните медии било висша мода. Селфи на глупаци в социалните межи, селфи на майки и техните деца, селфи на политици, които трябва да дадат личен пример. Населението се подканва да прави колкото се може повече селфи, за да го вкарат в база данни на NSA, ЦРУ и пр. "алтруистични" институции.

Създаване на стереотипи във вкусовете:

В статии, относно храни, напитки, готварски рецепти, се цитират традициите и вкусовете на англо-американските народи. В статии относно топ-модели (основния пълнеж на булевардната преса), се демонстрират американски, британски, канадски, австралийски и израелски мацки. Еталон за красота и престиж са единствено холивудски актьори.

На пазара в България се продават дрехи и чанти, включително и за деца, с изображение на американския и британския национален флаг. На някои само хастара изобразява американското или британското знаме. Нещо, което нито Германия, нито Франция и пр. евро-васали не биха допуснали на собствените си пазари.

Нали трябва на западняците да им се казва "аго", че да им става драго.

Цитиране мнения на учени:

В статии / предавания по телевизия, третиращи нови технологии, научни открития, напредък в медицината, се цитират само учени от САЩ, Канада, Великобритания, Австралия, Нова Зеландия, Израел.

Фалшиви причинно-следствени връзки:

Срутването на жизнения стандарт, вследствие масовата приватизация и разпродажба на чуждестранни "инвеститори", се приписва на комунистическото управление от далечното минало. Също причините за увеличаване на неграмотността при младите били, че техните родители били живели при комунизма. Като причина за масовата деморализация и проституиране при Прехода, се назовава потъпкване правата на жената и толериране на домашно насилие, по време на комунизма.

Разчита се, че потребителите са дотолкова оглупяли, че освен че ще повярват, че е имало домашно насилие при комунизма, няма да направят проста аритметика, че жените, които през 2017 г. проституират, са били родени след като комунизма вече не е съществувал.

Използване на изкуството за пропагандни цели:

В социалистическата държавна система са били допускани за излъчване по кината и по телевизия, подбрани западни филми, критикуващи капиталистическата форма на управление и безизходното положение на наемоработниците, характерно за жанра социален реализъм.

В капиталистическото общество се излъчват руски филми, интерпретиращи Октомрийската Революция или политиката спрямо чеченските терористи, като чудовищен акт на тиранията.

Руски филми, третиращи двуличието на западните демокрации, не се допускат, а американски филми, критикуващи упадъка на западното общество, не се рекламират, не се дискутират, от тях никой журналист не се интересува.

Въпреки че музиката и изобразителното изкуство са относително абстрактни, дори и с тях може да се злоупотребява, като биват използвани за пропагандни цели. Наскоро става известно, че атоналната музика и абстрактния експресионизъм в изобразителното изкуство на 20-ти век, са били финансирани от ЦРУ, като ауфтакт към Celebrity Culture.

Манипулиране на половите отношения:

Не на последно място, пропагандата на капитализма се ориентира към манипулиране на ценностната система и отношенията между половете. Медиите ежечасово излъчват предавания за съпруги и любовници на богати мъже, потънали в лукс и безделие.

Пропагандата на Запада цели да въздейства върху самосъзнането на хората, да дисбалансира съотношението между техните претенции и възможности - баснята за "Жабата и вола".

Насажда се стереотип за просперитет, основан на проституция и предателство. Под заглавия като: "7 типа мъже, с които всяка жена трябва да се срещне. Това трябва да се случи, преди да открие Единствения" или "Британците въртят по няколко любовници едновременно. Изпробват различни партньори, преди да се задомят", ("dnes-bg"), "Експериментирайте с различни по типаж партньори, докато разберете какъв е вашият тип. Така няма да съжалявате, че сте изпуснали нещо интересно, преди да се омъжите." ("dnes-bg"), жълтата преса поучава потребителите си, непременно да опитат със всякакви, преди да се омъжат/оженят.

В този стил казионната медия "dnes-bg", със статии под заглавие "Защо не трябва да отлагате раздялата за след празниците", поощрява конфлитки между половете, като поучава потребителите да не отлагат раздялата с партньора си.

Дори и анимационните филми за деца, възпитават конфликт между мъже и жени и разврат.

Контролираните от Запада медии и развлекателната индустрия оневиняват или даже поощряват употребата на наркотици. Хомосексуализмът се интерпретира като напълно естествен, защото:

"Depopulation should be the highest priority of
foreign policy towards the third world, because
the US economy will require large and increasing
amounts of minerals from abroad, especially from
less developed countries."

Henry Kissinger

"Депопулация на населението трябва да има
най-висок приоритет във външната политика
спрямо 'Третия свят', защото американската
икономика се нуждае от все повече суровини
от чужбина и най-вече от слабо развити
страни."

Хенри Кисинджър

Дистрибутори на пропагандата

Основен дистрибутор на пропагандата са средствата за масова информация, изкуството, пропагандното кино. Основни спонсори на пропагандата, са неправителствените организации, фондациите, корпорациите и техните лобисти.

В комунистическото общество за хората некадърни в своята професия, съществува алтернатива за кариера в пропагандния апарат на комунистическата партия. В капиталистическото общество за хората некадърни в своята професия, съществува алтернатива за кариера в неолиберални пропагандни кампании, основани предимно на антируска риторика.

За разлика от пропагандата при комунизма, разпространявана предимно от средствата за масова информация и задължителното образование, при капитализма в България след 1990 год. се инвестира масирано и във Face-to-Face Communications. Платени пропагандисти от всички възрасти и професии, убеждават населението в благоденствието, настъпило вследствие приемането на България в Евросъюза/ НАТО и възможността за просперитет за всички способни, пробивни и трудолюбиви хора.

При комунизма пропагандистите са апаратчици и номенклатурни кадри, които заемат съответни длъжности и са на щатна заплата. При EUSA клакьорите не споделят с никого, че получават пари от фондации и НПО за подривна дейност, дезинформация и деморализация на населението, вероятно от страх, да не ги изпратят в Гуантанамо.

При демокрацията най-често клакьорите са крайно закъсали финансово хора - безработни, пенсионери, както и погасяващи по няколко потребителски кредита млади хора. И всичи те, дават своя принос за благото на онези, които са провалили живота им и този на децата им.

Хората, заети в пропагандния апарат на днешно време са толкова много, че тяхната работа даже не се контролира от служители, а от application software. В разговори по Skype, E-Mail, SMS с техни приятели и познати, те непрекъснато повтарят едни и същи фрази, съставени от негативни и обидни словосъчетания в комбинация с думите "руски", "руснаци", "Путин", "славяни", "комунисти".

По всичко личи, че и хонорара им се определя от приложение в комютъра или мобилния телефон, в зависимост от броя на епитетите по адрес на Русия.

Всеки започнат разговор с тях, било то на философски теми, теми свързани с изкуство или даже секс, тези хора обръщат в критика на Сталин, на комунизма, оклеветяваща кампания по адрес на Владимир Путин - всичко онова, за което им плащат.


Жертви на пропагандата
Ефектът от пропагандата зависи от коефициента на интелигентност, ценностната система, възпитанието и ниво на информираност на потребителите.

Колкото по-неинформиран и по-необразован е един човек, толкова по-лесно е да го излъжеш.
Колкото е по-примитивен, толкова по-лесно е да го убедиш, че той не се ползва от националните блага на държавата, в която живее. И ако те бъдат продадени на по-богата държава, той ще може да си купи лъскавите стоки, които по-богатата държава произвежда.

Нацистки окупатори в Украйна
Нацистки окупатори в Украйна
разпространяват пропаганда по мегафон


Жертви на пропагандата, както жертви на реклама и измама, стават селските тарикати, които съчетават глупост с алчност. Селските тарикати кълват на обяви за работа с необичайно високо заплащане, селските тарикати играят на "Тука има - тука няма".

"Wenn man eine grosse Lüge erzählt
und sie oft genug wiederholt, dann werden die
Leute sie am Ende glauben. Man kann die Lüge
so lange behaupten, wie es dem Staat gelingt, die
Menschen von den politischen, wirtschaftlichen und
militärischen Konsequenzen der Lüge
abzuschirmen. Deshalb ist es von lebenswichtiger
Bedeutung für den Staat, seine gesamte Macht
für die Unterdrückung abweichender Meinungen
einzusetzen. Die Wahrheit ist der Todfeind der Lüge,
und daher ist die Wahrheit der grösste Feind des
Staates."


Joseph Göbbels,
Propagandaminister der Nazis

"Когато разказваш една голяма лъжа и я
повтаряш достатъчно често, хората започват
да ѝ вярват. Лъжата трябва до тогава да
се твърди, докато се удаде на държавата, да
заблуди своите граждани относно политическите,
икономическите и военни последствия от
лъжата. От решаващо значение за държавата
е, цялата си власт да използва за потискане
на различните мнения. Истината е смъртният
враг на лъжата, с което истината е и
смъртният враг на държавата."


Йозеф Гьобелс -
министър на пропагандата на Нацистка ГерманияОще по темата:

Пропагандни клишета

Финансиране на средствата за масова информация и развлекателната индустрия

Промиване на мозъци

Лъжите на Запада

Жертви на пропагандата

Пропаганда за деца

Spin-Doctor

Проучвания на общественото мнение

Психологическа война

Правила за водене на война

Пропагандни филми

Red Herring

Мозъчен тръст

Соросоид

Разликата между руската и американската пропаганда

www.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu Spiderwww.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu
© 2006-2019 www.aliceswonderland.eu
Всички права запазени


eXTReMe Tracker