Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!

Previous Next
Последни новини игри рисунки музика филми приказки моите прятели празници уроци impressum

"American sniper"

Съществува жанр в киното - военни филми. Съществува и жанр антивоенни филми. Както военните, така и антивоенните филми тематизират войната и негативните последствия от нея за човечеството. Очевидно съществува и жанр про-военни филми, които възхваляват или оневиняват войната. Такива пропагандни филми са били произвеждани от Нацистка Германия, по време на Втората световна война.

Такъв филм е и "American sniper" (2014), режисьор Clint Eastwood - biopic за американския снайперист Chris Kyle. Филмът е основан на автобиографията на Chris Kyle, публикувана през 2012 г. под заглавие: "American Sniper: The Autobiography of the Most Lethal Sniper in U.S. Military History". В своята книга снайперистът разказва за удоволствието което изпитвал, когато убивал чужди бойци, в това число и жени и деца, борещи се за оцеляване, които той нарича варвари.

Книгата се ползва с голама популярност в САЩ, продават се 900.000 екземпляра, независимо от критиките на журналисти, които характеризират Chris Kyle като човекомразец и садист. Lindy West от "Guardian" описва Chris Kyle като изпълнен с омраза убиец.

Copyright:www.aliceswonderland.eu


"American sniper" е основан на действителни събития и разказва за героизма на американския снайперист Chris Kyle (Bradley Cooper), който в Ирак е убил повече от 160 души, в това число и жени и деца. Снайперистът мотивира убийствата като защита на отечеството си и не изпитва никакво съжаление за стореното.

Съпругата на снайпериста се безпокои за него и децата си, но нито за миг не се усъмнява във високо моралните ценности, мъжа ѝ да убива хора на другия край на Земното кълбо, в държави, които поради петролните си залежи представляват интерес за американските корпорации.

След завръщането си в САЩ, снайперистът помага на инвалиди от войната, останали без крака, без ръце, като ги обучава в стрелба със снайпер. Филмът внушава, че инвалидите не се чувстват нещастни и трагедията им не ги прави по-малко кръвожадни.

И съвсем в края на филма в Closing credits между другото се съобщата, че непобедимия снайперист Chris Kyle е бил убит. И нито дума, за убиеца му - морския пехотинец Eddie Ray Routh, който страда от посттравматично стресово разстройство, вследствие участието му във войната в Ирак. Нито дума и за факта, че в САЩ всеки ден средно 22-ма ветерани от войните се самоубиват.

Филмът "American sniper" фалшифицира и историята, като свързва войната в Ирак с терористичните атаки от 11.09.2001. В действителност войната в Ирак, САЩ мотиворат с фабрикуваната от тях лъжа, че Ирак притежавал оръжия за масово унищожение.

Въпреки острите критики (Zaid Jilani, Max Blumenthal, Noam Chomsky), според които филма е епопея на "патологичен лъжец и масов убиец", "American sniper" получава много награди и номинации - National Board of Review, Satellite Award, Critics’ Choice Movie Awards, Oscar, MPSE Golden Reel Awards и др. Според публикации, филмът също добре се възприема от американската публика.


Още по темата:

Пропаганден филм
loading...
Предсказания и пророчества в киното
Рецензии за филми
Филмови Жанрове

www.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu Spiderwww.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu
© 2006-2019 www.aliceswonderland.eu
All rights reserved


eXTReMe Tracker