Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!

Previous Next
Последни новини игри рисунки музика филми приказки моите прятели празници уроци impressum

"Black Sea"

Въпреки че колониализма е вече анахронизъм, много хора на Запад - както политици, така и простосмъртни, все още се изживяват като колонизатори. Колонизаторския манталитет се тематизира в британския adventure thriller - "Black Sea"/"Черно море" (2014), режисьор Kevin Macdonald.

Филмът разказва за екип от британци и руснаци, които съвместно предприемат рискована, нелегална операция, за изваждане на тонове злато, от потънала през Втората световна война немска подводница.

Copyright:www.aliceswonderland.eu


Организаторът на акцията в самото начало обявява, че всеки участник ще получи по равен дял от намереното злато. На британците това не се харесва. Те са на мнение, че за руснаците това са много пари и те трябва да получат по-малко, от колкото британците. Независимо, че всички еднакво рискуват живота си.

Етническата омраза към руснаците ескалира и достига своята кулминация в убийство на един от руските членове на екипажа и в крайна сметка води до катастрофа на подводницата.

Филмът не се възприема позитивно от западната филмова критика. Като аргумент се изтъкват стандартни недостатъци в драматургията и липса на оригиналност. Естествено в нито една западна критика не се споменава за лайтмотива на филма - етническа омраза и русофобия, която води до гибел на обществото.

Българската казионна филмова критика, интерпретира темата за етническия конфликт във филма, като следствие от клаустрофобия, алчност и отчаяние. Но нито дума за русофобия. В украинските форуми в интернет се чете яростно негодувание срещу филма, очевидно написно от астротърфъри.Още по темата:

Пропаганден филм

Предсказания и пророчества в киното

Рецензии за филми

Филмови Жанрове

www.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu Spiderwww.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu
© 2006-2019 www.aliceswonderland.eu
Всички права запазени


eXTReMe Tracker