Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
loading...
Вяра, любов и уиски
Previous Next
Последни новини игри рисунки музика филми приказки моите прятели празници уроци impressum

Вяра, любов и уиски / Faith, Love and Whiskey (2015)

Спонсори: Мeджик шоп, Национален филмов център в ко-продукция с Българска Нацонална Телевизия и Ню Бояна Филм
Страна: България
Премиера: 01.11.2013
Времетраене: 75 мин.
Режисьор: Кристина Николова
Сценарий: Кристина Николова
В ролите: Яна Стояновска, Валери Йорданов, Явор Бахаров, Лидия Инджова
Жанр: Америка за България

"Вяра, любов и уиски / Faith, Love and Whiskey" е антибългарски игрален филм - дебют на Кристина Николова, завършила образование в САЩ. Според българските медии, Кристина Николова написва сценария за своя пълнометражен режисьорски дебют в игралното кино, съвместно с американския си приятел Пол Далио. Кристина Николова споделя, че сценарият е отзвук на отдавна преживяна история.
Сюжетът на филма е банална история за българка, намерила жених в САЩ. Лайтмотив в антибългарския филм "Вяра, любов и уиски" е съпоставянето на САЩ с висок жизнен стандарт и България с панелни блокове, цигански бараки и мръсни улици. В САЩ хората спортуват - в България хората се напиват, дрогират и се бият по нощните клубове. Американците, които предлагат брак на българките са млади, красиви, възпитани и богати - българските мъже са отвратителни, потни и безперспективни.

За разлика от американския science fiction film "Planet of the Apes / Планетата на маймуните" (1968), в който хората са дотолкова деградирали, че вече не говорят, то в антибългарския "Вяра, любов и уиски" диалозите между протагонистите са възклицания и кратки изречения, съставени от две до три думи. Не става ясно дали този примитивизъм е изразно средство, с цел да очерни българската нация или е резултат от дилетантщината на създателите му.

Героинята на Стояновска – Нели, е докопала млад, красив, спортен и преуспял американец - Скот (Джон Киблър), който е грижовен годеник, готов да я спаси от безперспективния живот в България.

На фона на принца от САЩ, младите мъже в България, Кристина Николова (или задокеанските ѝ господари) интерпретират като умствено изостанали алкохолици и наркомани, които провокират отвращение у зрителя. В този дух и както изглежда от същото място е финансиран и руският филм "Географът си пропи глобуса", както и «Аритми́я» (2017) режисьор Борис Хлебников..

Copyright:www.aliceswonderland.eu


За разлика от американския, пардон българския филм "Faith, Love and Whiskey", в реалния живот българките, заминали на Запад да търсят изгоден брак, попадат предимно на педофили, алкохолици, психопати. А и повечето американци не са със спортни фигури, както ни внушават авторите на филма, а страдат от патологично затлъстяване, вследствие ГМО-храните, месо с хормони и монотонния живот, в който единственото развлечение е гледане на телевизор и отваряне на хладилника.

За разлика от (про-)американското кино, в реалния живот жените имат повече авторитет и шансове да намерят достоен за тях съпруг, в родината си. Поради това и националните държави в световен мащаб все още съществуват, въпреки неистовите напъни на САЩ да ги разгради. Чужденките, дошли на гурбет, се възприемат от мъжете в по-богатите държави, като користни и алчни, които търсят местни мъже, с единствената цел да променят социалния си статус.

Да беше Кристина Николова създала своето творение в началото на 1990-те, да бяха ѝ повярвали прости и алчни кифли. Освен това в апокалиптичната фаза на прехода в началото на 1990-те българите получаваха по 50 US$ месечна заплата, а на Запад в този период дори и клошарите имаха по-големи доходи. Тогава беше и голямата "жътва" на източно-европейки.

Сюжетната линия във филма "Вяра, любов и уиски" е лишена от каквато и да била оригиналност. Дори номерата, които върти българката на американеца, да не му вдига телефона, когато ѝ позвъни, са много евтини и изтъркани. (Вероятно авторката на филма е въртяла подобни номера.) Действието във "Вяра, любов и уиски" се развива изкючително бавно, характерно всъщност за драматургията на сапунените сериали, но не и за пълнометражен игрален филм, за какъвто претендира.

Все пак "Faith, Love and Whiskey" изпълнява това, за което е финансиран, това за което САЩ отпускат стипендии на българи-кинаджии: Да оклевети българските мъже и да издигне в култ американските мъже. Да внушава на българките, че нямат перспектива с български мъже, докато там зад океана ги чакат принцове със спортни тела и бели лимузини - в духа на финансираните от САЩ права на жените и феминизъм.

Войната произлиза от вътревидовата конкуренция между мъжките индивиди, за притежанието на женския пол - основа на половия отбор. Шимпанзетата, които са полигамни, се комбинират по два самци, за да отнемат самката на друг мъжки. Американците се комбинират със Западно-европейците, да отнемат жените на останалите народи.


Още по темата:

Предсказания и пророчества в киното

Рецензии за филми

Филмови Жанрове

www.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu Spiderwww.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu
© 2006-2019 www.aliceswonderland.eu
All rights reserved


eXTReMe Tracker