Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
Крилати ракети в Каспийско море
Previous Next
Последни новини игри рисунки музика филми приказки моите прятели празници уроци impressum

Човекът, който спаси света / The Man Who Saved the World (2014)

"The Man Who Saved the World" е хибриден филм - игрално-документален филм от 2014 г., на датския режисьор Peter Anthony, който преставя събитията от 26 септември 1983 г.

Днес Станислав Петров (1939) е пенсиониран полковник от Съветската армия. На 26 септември 1983, в разгара на Студената война, полковник Станислав Петров приема съдбоносно за човечеството решение на емоционално, не на рационално ниво, с което спасява света от ядрена катастрофа.

Месеци по-рано НАТО планира да проведе в Северна Европа учения под кодовото название „Ловкият ловец ’83”, в които войските на алианса да тренират „нападение с тактическо ядрено оръжие над Европа”. Ученията трябва да започнат в края на септември и цялата мощ на съветските разузнавателни спътници е съсредоточена в наблюдения на придвижването на натовските подразделения навсякъде в северното полукълбо.

В нощта на 26 срещу 27 септември Станислав Петров, все още подполковник, е оперативен дежурен в команден пункт Серпухов-15 – свръхсекретна база на специалното войсково поделение № 22251, базирано край село Курилово, Калужка област, близо до Москва. Работата на оперативния дежурен била да „поддържа денонощна връзка и да приема информация от космическото разузнаване на СССР от Системата за ранно предупреждение за ракетно нападение (СПРН)”.

Малко след 21 часа компютрите в командния пункт подават тревога, за изстреляна американска междуконтинентална балистична ракета и тя лети към територията на СССР. Малко след това апаратурата сигнализирала, че е изстреляна втора ракета, след това и трета, четвърта, пета ракета.

За такива случаи съветската армия има разписана строга процедура, нарушаването на която се наказва, а и обрича на гибел цялото население на СССР. Точка първа от процедурата изисквала подполковник Петров да информира преките си началници за ситуацията. Точка втора: да натисне червения бутон „Запуск”, с който се изстрелват съветските ракети в отговор на американска атака.

Теоретично, дежурният трябвало да предупреди наземните служби на гражданската защита и да провери дали радарите, разположени по границите на съюза засичат летящи тела в стратосферата. Но полковник Петров много добре знаел, че когато ядрените бойни глави влязат в обсега на радарите, за всички на земята ще е вече много късно. Затова по процедура, ответният удар бил преди потвърждението на радарите.

Целият екип военни, дежурни с полковник Петров, го уговарят да приеме решение, за да не стане късно да реагират. Както заявява самият полковник Петров във филма "The Man Who Saved the World", той не искал да става подпалвач на Трета световна война и въпреки очевидната (според компютрите) заплаха, полковник Петров взима решение на емоционално, а не на рационално ниво, обявява тревогата за фалшива и изчаква 17 минути (времето, за което ракети от САЩ достигат Русия) докато радарите не регистрират ядрени бойни глави в атмосферата над СССР.

Copyright:www.aliceswonderland.eu


За разлика от човека, компютрите нямат емоции и взимат решение на рационално, не на емоционално ниво. На днешно време американците убиват хора въз основа на метаданни, събрани от компютърни програми. А евентуални грешки на компютрите ги отчисляват като колатерални щети. Инцидентът от 26 септември 1983 г. става известен чак в края на 1990-те. На 19 януари 2006 г. в Ню Йорк в щаб-квартирата на ООН на Станислав Петров е връчена специална награда на международната обществена организация „Асоциация на гражданите на света”. Наградата представлява кристална статуетка – ръка, държаща земното кълбо с надпис: „На човека, който предотврати ядрената война”. В ООН Станислав Петров заявява на английски:

"Аз не съм герой, просто в определен момент
бях точният човек на точното място."


Във филма на Peter Anthony, полковник Станислав Петров се среща с любимите си холивудски актьори: Matt Damon, Robert De Niro и Kevin Costner. Когато Кевин Костнър го попита: "Какво щеше да стане, ако бяхте стартирали руските ядрени ракети?", Станислав Петров му отговаря, че при първичния ядрен удар срещу САЩ ще загинат или ще бъдат осакатени половината от населението на САЩ и ще бъде разрушена цялата комуникационна система. След което САЩ ще отговорят с ядрени ракети срещу СССР, при което също ще загине половината от населението на СССР и нашата планета никога повече няма да е както преди, при което на Кевин Костнер му се разтреперва горната устна.

Станислав Петров се страхува, че ядрените оръжия могат да попаднат в ръцете на терористи и е въпрос само на време, ядрените оръжия да бъдат използвани.

Когато самадоволен американски военен показва на полковник Станислав Петров полигон със силози на междуконтинентални балистични ракети, Станислав Петров избухва в ярост и му казва:

"Ние трябва да забравим всичко, което е било
и да се научим да живеем като братя. В противен
случай ще измрем като динозаврите."


Но merican не искат да живеят с останалите народи като братя, а като господари и слуги.

"Americans like the cowboy … who rides all
alone into the town, the village, with his
horse and nothing else … This amazing,
romantic character suits me precisely because
to be alone has always been part of my style
or, if you like, my technique."


Henry Kissinger. November 1972 interview with Oriana Fallaci.


Още по темата:
loading...
Предсказания и пророчества в киното

Рецензии за филми

Филмови Жанрове

www.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu Spiderwww.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu
© 2006-2019 www.aliceswonderland.eu
All rights reserved


eXTReMe Tracker