Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
45 години стигат, времето е наше
Previous Next
Последни новини игри рисунки музика филми приказки моите прятели празници уроци impressum

Отрова за мишки или как да си направим банка

Език: български
Жанр: Комедия
Държава: България
Премиера в България: 2014
Времетраене: 81’
Режисьор: Константин Буров
Оператор: Красимир Андонов
Продуцент: Андрей Алтъпармаков
В ролите: Николай Йовин, Иван Панайотов, Бисер Маринов, Петър Върбанов, Петър Генков, Лора Декова, Деян Георгиев

"Отрова за мишки или как да си направим банка" тематизира епохата преди 10.11.1989 г. и първата фаза от прехода към демокрация - шоковата терапия в България. Времето от 1988 г. е интерпретирано във филма с някои технически грешки - изрисуваните с Графити огради и стени, както и модата, под якето да се подава края на ризата, навлизат по-късно, в началото на 1990-те.

Филмът се опитва да проследи историята на българо-циганска банда - крадци, които се запознават през 1988 г. в трудово-възпитателно училище (ТВУ). Освен техническите грешки, вероятно неумишлени, филмът интерпретира ТВУ - затворите за малолетни при комунизма, като свободни от контрол заведения, от които затворниците всяка вечер прескачат оградата и извършват поредния обир. Освен това някои от героите от "Отрова за мишки или как да си направим банка", след първото през живота си леко престъпление, биват веднага арестувани и настанени в ТВУ.

В действителност обитателите на трудово-възпитателни училища, по време на социализма, бяха непълнолетни престъпници-рецидивисти, които чак след многобройни, безуспешни опити за превъзпитание в детска педагогическа стая, най-накрая бяха изпращани в ТВУ.
45 години стигат, времето е наше
Действието във филма преминава в периода след свалянето на комунистическия режим през 1989 г., еуфорията на глупаците през юни 1990 г., които пеят "45 години стигат, времето е наше".

И докато будалите с нетърпение очакват идването на чуждестранните инвеститори, българско-циганската банда престъпници използват ситуацията, свързана с промяната в политическата система, и навлизат в новия за тях свят - светът на собствения бизнес, в който с крадените пари откриват своя банка.
loading...
Според актрисата Лора Декова, във филма имало любовен триъгълник между героинята и двама от обитателите на ТВУ. Всъщност мотивът за откраднатата любов е взет от филма "Once Upon a Time in America"/"Имало едно време в Америка" (1984) на Sergio Leone, който също тематизира интегрирането на организираната престъпност в САЩ, в епохата на първоначалното натрупване на капитала.

Но тази епоха в САЩ и началото на прехода в България нямат нищо общо. Западът не е чакал българите да натрупват капитал, а е саботирал българските предприятия, докато бъдат приватизирани и разпродадени на Запада за символични суми. И ролята на мутрите в този период беше именно да предотврати натрупване на капитал у случайни хора.

Copyright:www.aliceswonderland.eu


Големият бизнес в България, като например банкерството, не е започнат от бивши джебчии и улични побойници от времето на комунизма, а от хитро подбран от Запада български "елит" - интелектуални дегенерати и бивши доносници на Държавна сигурност, понастоящем предани лакеи и лобисти на новите си господари - американски корпорации и техни подставени фирми.

Основната идея на филма "Отрова за мишки или как да си направим банка" е да внуши на публиката, че джебчии и отрепки, а не западни   инвеститори, са разграбили България, което е довело до понижаване стандарта на живот на българите от 1990-та на сетне.

Да бяха пуснали филма в началото на 1990-те, сигурно щяха да се намерят лумпени, да им повярват. Но след четвърт век демокрация, вече всички знаят кой заграби ТЕЦ-Марица Изток, енергоразпределението, българската авиация - БГА-Балкан, Българските филмови студия, "Софийска вода" , БТК, кой източва златото на България срещу 0,7% от печалбата.

"You can fool some of the people all of the time,
and all of the people some of the time, but you
can not fool all of the people all of the time."

Abraham Lincoln

"Възможно е една част от народа да го излъжеш
и да излъжеш целия народ за ограничено време. Но
не можеш да лъжеш целия народ постоянно."

Ейбрахам Линкълн


Още по темата:

Предсказания и пророчества в киното

Рецензии за филми

Филмови Жанрове

www.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu Spiderwww.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu
© 2006-2019 www.aliceswonderland.eu
All rights reserved


eXTReMe Tracker