Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
кино
Previous Next
Последни новини игри рисунки музика филми приказки моите прятели празници уроци impressum

Фехтовачът / Miekkailija

"Фехтовачът" оригинално заглавие "Miekkailija", на немски език - "Die Kinder des Fechters"; на английски - "The Fencer"
Сценарист: Анна Хеинама
Режисьор: Клаус Хяре
В ролите: Лембит Улфсак, Кирил Кяро, Мярт Аванди, Кай Нордберг, Урсула Ратасеп, Мария Авдюшко, Пирет Калда, Лииса Копел и др.
Държава: Финландия, Естония, Германия
Година: 2015
Времетраене: ~98 минути

"Фехтовачът" е финландска мелодрама от Klaus Härö. Филмът базира на биографията на естонски фехтовач и треньор - Endel Nelis (1925-1993).

Сюжет:
1953 г. в Естонската съветска социалистическа република. Endel (Märt Avandi) е бивш дезертьор и колаборационист, който под фалшиво име се укрива в малко естонско градче Haapsalu, където започва работа като учител по физкултура. Много от учениците са останали без бащи, след Втората световна война, и възприемат Endel като баща. Тази идилия е скоро нарушена от тайните служби на Сталин, които разкриват кой е учителя по физкултура.

Филмът "Фехтовачът" от начало до край е пропит с натрапчива русофобия и опитва да внуши на зрителите, че Русия е провеждала дискриминационна политика спрямо останалите републики на СССР . Целта на лъжата за дискриминация в СССР е да релативира днешната дискриминационна политика на САЩ спрямо съюзниците си от Източна Европа. По време на СССР Сталин е бил грузинец, а Хрушчов - украинец. При демокрацията на днешно време източно-европейците заминават за САЩ да прислужват по ресторантите и да развличат клиентите на увеселителните заведения.

"Фехтовачът" разказва, как деца от Естония заминават на всесъюзен турнир в Лениград, но се оказва, че им липсва актуален спортен екип за участие в шампионата. Техният учител Endel моли руските си колеги да услужат с техния екип, но всички му отказват, единствено отбора на Армения се съгласява да услужи. Когато децата от Естония побеждават в състезанието децата от Русия, всички посетители руснаци са намръщени и злобни, единствено арменците ги приветстват.

Copyright:www.aliceswonderland.eu


Освен мрачната сталинистка атмосфера, "Фехтовачът" опитва да развие и облигаторната тема за любовта. Въпреки старанието си, Klaus Härö не сътворява оригинална и интригуваща Lovestory, както и не подхожда творчески, към основната идея на филма - подклаждане на омраза към руския народ и демонизиране на комунистическото минало на СССР .

Защо Западът 26 години след края на Студената война, все още с неугасващ ентусиазъм лае срещу Русия и комунизма? Защото военният потенциал на Русия пречи за въдворяване на Новия световен ред, а комунизмът пречи на световните лихвари да инвестират в националните блага на народите.


Още по темата:

Предсказания и пророчества в киното
loading...
Рецензии за филми

Филмови Жанрове

www.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu Spiderwww.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu
© 2006-2019 www.aliceswonderland.eu
All rights reserved


eXTReMe Tracker