Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
Феминистки/хомосексуалистки филм
Previous Next
Последни новини игри рисунки музика филми приказки моите прятели празници уроци impressum

Каръл / Carol

Режисьор: Тод Хейнс
Сценарий: Филис Наги
Базиран на романа на Патриша Хайсмит
В ролите: Кейт Бланшет, Руни Мара, Сара Полсън, Кайл Чандлър
Музика: Картър Бъруел
Оператор: Едуард Лакман
Монтаж: Афонсо Гонкалвес
Премиера 17 май 2015 г. (Кан)
Времетраене: 118 мин.
Страна: Великобритания, САЩ
Език: Английски език
Бюджет: $11,8 милиона
Приходи: $36,1 милиона

"Каръл" е мелодрама от 2015 г. на режисьора Тод Хейнс. Сценарият, написан от Филис Наги, е базиран на едноименния роман от 1952 г. на Патриша Хайсмит.

Съдържание:

Терез ( Rooney Mara - "Лъв: стъпки към дома / Lion") и Керъл (Cate Blanchett) се запознават преди Коледа в магазин за детски играчки. Терез споделя, че като е била малка е мечтала да има играчка-влак и съветва Керъл да купи подарък за дъщеря си влакче, а не кукла, която по правило се подарява на момиче. Терез е впечатлена от самочувствието на непознатата дама, а Керъл забравя ръкавиците си на щанда на Терез, за да има повод двете да се стрещнат отново.

Терез е смотана и малодушна млада жена с емигрантски произход, която приема всичко, което живота ѝ предложи, докато Керъл е богата, застаряваща, закоравяла лесбийка, която знае как да прелъстява млади жени, да ги люби и безцеремонно да ги зарязва.

Керъл се развежда със съпруга си Хардж, за да се отдаде на хомосексуалните си увлечения, а той се опитва да запази семейството, като води съдебно дело за родителските права над тяхната дъщеричка.

На Бъдни вечер Хардж се появява внезапно в дома на Керъл, която е поканила на гости Терез и вечерята завършва със скандал. Двете любивници напускат града по Рождество и започват пътуване с преспиване по мотели, за да се отскубнат от социалните норми и предразсъдъци, а Хардж е наел детектив, за да осигури доказателства, свързани с неморалното поведение на Керъл.

През 1950-те, епохата която пресъздава "Каръл", западните демокрации са заклеймявали хомосексуализма като аморален. В онази епоха американците все още не са осъзнавали потенциала на издигане в култ на хомосексулизма, наркоманията и пр. асоциални явления, като мощни оръжия за въдворяване на Новия световен ред.

Въпреки липсата на оригиналност в сюжета и използваните стандартни за жанра клишета, "Каръл" на Тод Хейнс се прие с възторг от всички западни кинокритици и спечели редица награди и номинации - Оскар, тъй като творбата напълно се вписва в директивите на евроатлантическите ценности.

Филмът на Todd Haynes "Carol" е категоризиран от западните комисии за защита на подрастващите (Freiwillige Selbstkontrolle der Filmwirtschaft GmbH, съкратено - FSK), като разрешен за гледане от деца над 6 годишна възраст - FSK 6.

Copyright:www.aliceswonderland.eu
Още по темата:

Предсказания и пророчества в киното
loading...
Рецензии за филми

Филмови Жанрове

www.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu Spiderwww.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu
© 2006-2019 www.aliceswonderland.eu
All rights reserved


eXTReMe Tracker